Jaki obiad dzisiaj serwujecie? Może macie w garnku w lodówce wywar, który czeka na wykorzystanie? Jeśli tak to zachęcam was do wykonania zupy z soczewicy. Jeżeli lubicie grochówkę to polubicie również tą zupę. Jest ona do niej podobna, ale znacznie delikatniejsza w smaku. Z dodatkiem kaszy jaglanej stanowi pożywny, zdrowy obiad. Wędzony boczek często dodawany do grochówki został zastąpiony wędzoną papryką.
Soczewica to produkt wysokobiałkowy tak jak wszystkie rośliny strączkowe. Jest jednak jedna rzecz, która wyróżnia ją wśród pozostałych strączkowych a mianowicie brak konieczności moczenia jej przed ugotowaniem. Do tego jej przygotowanie jest bardzo szybkie, bo już po 15 minutach gotowania soczewica czerwona jest miękka. Trochę dłużej zajmuje ugotowanie soczewicy zielonej.
Jako dodatek skrobiowy w zupie z soczewicy wykorzystałam kaszę jaglaną. Chyba każdy kto śledzi aktualne trendy poznał jej pozytywy wpływ na organizm człowieka. Mimo to wielu ludzi nie potrafi się przekonać do jej smaku. Jeżeli należysz do tego grona spróbuj przygotować ją z koncentratem pomidorowy tak jak w przepisie poniżej. Ma on dominujący smak i skutecznie niweluje gorycz kaszy jaglanej.
Wskazówki
- Jeżeli wywar podczas gotowania znacznie wyparował, możesz dolać gorącej wody, ale nie za dużo ponieważ rozrzedzony bulion będzie bardziej mdły w smaku.
- Kasze i soczewicę płuczemy przed gotowaniem aby pozbyć się zanieczyszczeń
- Jeżeli lubisz zupy kremy możesz po ugotowaniu zblendować zupę z soczewicy i podawać z grzankami.
Zupa z soczewicy z kaszą jaglaną
ilość porcji: 3
Składniki na wywar:
-
- 1000 ml wody
- 1 udko z kurczaka
- 100 g marchewki
- 70 g pietruszki
- 30 g selera
- 15 g pora
- 50 g cebuli
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Składniki na zupę
-
- 150g soczewicy czerwonej
- 60g kaszy jaglanej
- 200g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1-2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
1. Umyj udko z kurczaka, włóż do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Za pomocą łyżki cedzakowej podczas gotowania wywaru zbieraj szumowiny.
2. W między czasie umyj i obierz warzywa przeznaczone na wywar, po 30 minutach dołóż je do udka. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz.
3. Odcedź przygotowany wywar.
4. Wywar zagotuj i do gotującego się wywaru dodaj soczewicę i kasze jaglaną. Następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Gotuj ok. 15 minut często mieszając.
5. Dodaj koncentrat pomidory i jeżeli jest to konieczne dolej gorącej wody. Całość gotuj do momentu aż soczewica i kasza zmiękną.
6. Dopraw do smaku i jeżeli to konieczne możesz przykryć garnek i odstawić na ok.20 minut aby kasza i soczewica zmiękły całkowicie.
7.Zupę z soczewicy podawaj w talerzu głębokim z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego