Jesień to moja ulubiona pora na zupy. Szczególnie te gęste, z dodatkiem aromatycznych przypraw, które rozgrzewają w nawet najbardziej chłodne dni. Jedną z moich ulubionych jest zupa meksykańska z ziemniakami.
Podobnie jak w przypadku makaronu ryżowego po chińsku, zdaje sobie sprawę, że przymiotnik „meksykańska” nie robi z dania kuchni meksykańskiej. Przyjmijmy, że to taka inspiracja potrawami z tego kraju. W sumie to te danie trochę zahacza o kuchnię fusion czyli łączenie przepisów z różnych części świata. Już wam wyjaśniam dlaczego. Dodałam do zupy kiełbasę chorizo – wyrób mięsny pochodzący z Hiszpanii.
W zupie znajdziemy również mnóstwo innych dobrych rzeczy takich jak ziemniaki, kukurydza, groszek, czerwona fasola i aromatyczne przyprawy. Przekonałam was?
Z tego przepisu wychodzi naprawdę ogroooomny garnek zupy, uwierzcie mi jednak, że znika błyskawicznie!
Zupa meksykańska z ziemniakami
ilość porcji: 3 litry zupy
Składniki
-
- 2 litry wywaru drobiowego lub jarskiego
- 400 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Zagotuj wywar.
2. Ziemniaki, marchew i cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
3. Paprykę umyj pokrój w kostkę.
4. Czosnek obierz umyj i przeciśnij przez praskę.
5. Papryczkę chili umyj, przekrój wzdłuż, usuń pestki, a następnie drobno posiekaj.
6. Kiełbasę chorizo pokrój w plastry.
7. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, paprykę, marchew, cebulę i kiełbasę chorizo oraz dodaj przyprawy: posiekany czosnek i papryczkę chili, paprykę czerwoną, majeranek i kolendrę. Całość gotuj do momentu aż warzywa zmiękną.
8. Fasolę, kukurydzę i groszek odcedź na sicie i opłucz pod bieżącą wodą. Całość jeszcze gotuj ok 8 minut.
9. Zupę zdejmij z palnika i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
jakie pyszności!
taka zupa to jest to!!!
Super, lubię takie zupy, a dodatek chorizo to duży plus 🙂
Lubię taką 💕
Jesień to także moja pora na zupy tak samo jak zima 🙂 fajna konkretna ta zupa, ze idzie sie nia najeść do syta 🙂
Robię podobną, pycha ☺
Uwielbiam takie zupy!
Na sam widok ślinka cieknie <3 Wygląda obłędnie 🙂
Idealna na jesienną pogodę 🙂
[…] tego względu, że tak bardzo spodobał się wam przepis na zupę meksykańską, nadal jesteśmy w klimatach dań sprawdzających się podczas jesieni. Tym razem szybka potrawa, […]