Przepisy na zupę krem z dyni na blogu były już dwa – pierwszy bardzo prosty, z gotowanej dyni i innych warzyw i drugi dość podobny do tego z poniższego przepisu, bo również z mleczkiem kokosowym, ale tam także były gotowane warzywa, a dynie wymieszałam z marchewką.
Jednak to dzisiejszy przepis jest moim najbardziej udanym (chyba, że w przyszłym sezonie wymyśle coś jeszcze lepszego!). Wszystkie warzywa upiekłam, co nadało zupie niezwykłego aromatu. Użyłam dyni już bez marchewki, aby nie przyćmiewać jej w zupie. Oprócz dyni są również ziemniaki, które zagęszczają zupę i nadają jej sytości. Pozostałe warzywa to cebula i czosnek, którą mają za zadanie doprawić zupę.
Krem podałam w miseczkach z dyni. W tym przepisie nie marnujemy dyni, Nie będziesz musiał kupować osobnej dyni tylko po to, aby zrobić z niej miskę. Wykorzystamy całą dynie do zupy i zrobimy z niej przepiękne miseczki. Pokażę wam na to sprytny sposób.
Zupę z dyni warto podać z grzankami z wyrazistym serem cheddar i boczkiem, które z zupą tworzą zgrany duet. Przepis na nie znajdziesz również poniżej.
Nie przedłużając zacznijmy tą pyszną, kulinarną, jesienną przygodę.
Zupa krem z dyni - pyszny przepis
Składniki na zupę krem z dyni
- 2 dynie hokkaido
- 600 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- mały kawałek imbiru
- 3 łyżki oliwy
- 300 ml bulionu
- 200 ml mleczka kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona
Składniki na grzanki
- Bagietka pszenna
- Ser cheddar
- Boczek wędzony w plastrach
Ilość taka na ile grzanek masz ochotę 🙂
Sposób przygotowania zupy krem z dyni
- Zaczynamy od przygotowania dyni hokkaido. Dynia hokkaido ma małe wypuklenie u podstawy. Aby miska z dyni stała równo. Odetnij je w taki sposób aby wyrównać z podstawą dyni (jeśli opis jest dla ciebie nie jasny obejrzyj film, który znajduje się na początku wpisu)
- Wyciągnij z dyni miąższ i pestki z dyni. Łatwo to zrobisz rozluźniając miąższ łyżką, a następnie wyciągnij dłońmi.
- W kolejnym kroku obetnij z górnej części 1/3 dyni. Odciętą górę potnij na mniejsze kawałki.
- Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.
- Na blaszce ułóż pokrojone warzywa i kawałek imbiru.
- Całość polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną.
- Czosnek owiń w folie aluminiową i dodaj do warzyw.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C.
- Po 10 minut wyjmij miseczki z dyni i wydrąż z nich większość miąższu. Przy pomocy nożyka odetnij trochę miąższu ze środka, a następnie zeskrob przy pomocy łyżką. Rób to do momentu aż większość miąższu będzie wydrążona. Trochę miąższu musi zostać, aby miski były stabilne. Jak łatwo go wydrążyć zobaczysz na powyższym filmie.
- Przygotowane miski odłóż na bok, a wydrążony miąższ dodaj do pieczonych warzyw.
- Warzywa piecz do momentu aż będą miękkie.
- Opcjonalnie możesz z upieczonej dyni zdjąć skórkę. Skórka dyni hokkaido jest jadalna więc nie musisz jej obierać, ja jednak zawsze do zupy krem to robię ponieważ łatwiej jest ją wtedy zblendować.
- Z upieczonej główki czosnku wyciśnij miąższ.
- Warzywa zblenduj razem, z miąższem z czosnku oraz z mleczkiem kokosowym i bulionem na gładki krem. W razie konieczności dodaj więcej bulionu lub mleczka kokosowego. Dodaj tyle płynów, aby uzyskać swoją ulubioną konsystencje zupy. W razie konieczności dopraw większą ilością przypraw i gotowe! Podawaj w miskach z dynii hokkaido.
Sposób przygotowania grzanek
- Bagietkę pokrój na kromki.
- Ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Plastry boczku pokrój na małe paski.
- Na blaszce rozłóż kromki bagietki.
- Kromki bagietki posyp startym serem, a następnie ułóż na nich paski boczku.
- Grzanki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C od 5 do 8 minut.
Gotowe! Zupy wyszło na tyle, że starczyło na zapełnienie dwóch miseczek z dyni, oraz dwie porcje zostały jeszcze na następny dzień.