Poniżej pomysł na bardzo smaczną zupę curry z ciecierzycy. Jest bardzo szybka i łatwa do wykonania, a składniki do jej przygotowania znajdziecie prawie w każdym sklepie
Charakteru potrawie nadaje przyprawa curry. Jest to jedyny składnik tej potrawy na którym nie należy oszczędzać, bo złej jakości mieszanka przypraw może zepsuć całą potrawę.
Zupa curry z ciecierzycy przygotowana na jarskim bulionie je świetnym uzupełnieniem diety wszystkich, którzy stosują dietę roślinną.
Wskazówki
- Aby łatwiej usunąć łupinę z czosnku, przygnieć ząbek bokiem ostrza noża.
- Jeżeli używasz suchych ziaren ciecierzycy to dzień przed przygotowaniem zupy mocz ją w wodzie przez co najmniej 12 godzin, następnie ugotuj ją w tej samej wodzie w której się moczyła i odsączoną dodaj do zupy. Jeżeli warzywa strączkowe są dla ciebie ciężkostrawne wtedy wylej wodę z moczenia i ugotuj ją w świeżej.
Zupa curry z ciecierzycy
ilość porcji: 2
Składniki
-
- 600 ml bulionu drobiowego lub jarskiego
- 120 g ciecierzycy z puszki
- 200 g ziemniaków
- 120 g marchewki
- 1-2 łyżeczki mieszanki przypraw curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
1. Zagotuj bulion
2. W między czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w kostkę 1,5×1,5 cm, marchewkę pokrój w pół plasterki.
3. Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotuj do momentu ich zmięknięcia.
5. Gdy warzywa zmiękną dodaj do zupy przyprawę curry, kolendrę i odsączoną z puszki ciecierzycę. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
6. Garnek z zupą zdejmij z palnika i dopraw solą oraz pieprzem jeżeli jest to konieczne.
Smacznego!