Zupa curry z ciecierzycy

zupa curry z ciecierzycą

Poniżej pomysł na bardzo smaczną zupę curry z ciecierzycy. Jest bardzo szybka i łatwa do wykonania, a składniki do jej przygotowania znajdziecie prawie w każdym sklepie

Charakteru potrawie nadaje przyprawa curry. Jest to jedyny składnik tej potrawy na którym nie należy oszczędzać, bo złej jakości mieszanka przypraw może zepsuć całą potrawę.

Zupa curry z ciecierzycy przygotowana na jarskim bulionie je świetnym uzupełnieniem diety wszystkich, którzy stosują dietę roślinną.


Wskazówki

  • Aby łatwiej usunąć łupinę z czosnku, przygnieć ząbek bokiem ostrza noża.
  • Jeżeli używasz suchych ziaren ciecierzycy to dzień przed przygotowaniem zupy mocz ją w wodzie przez co najmniej 12 godzin, następnie ugotuj ją w tej samej wodzie w której się moczyła i odsączoną dodaj do zupy. Jeżeli warzywa strączkowe są dla ciebie ciężkostrawne wtedy wylej wodę z moczenia i ugotuj ją w świeżej.

Zupa curry z ciecierzycy

zupa curry z ciecierzycą

ilość porcji: 2

Składniki

    • 600 ml bulionu drobiowego lub jarskiego
    • 120 g ciecierzycy z puszki
    • 200 g ziemniaków
    • 120 g marchewki
    • 1-2 łyżeczki mieszanki przypraw curry w proszku
    • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry
    • 1-2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania

1. Zagotuj bulion

2. W między czasie przygotuj warzywa. Marchewkę i ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w kostkę 1,5×1,5 cm, marchewkę pokrój w pół plasterki.

3. Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotuj do momentu ich zmięknięcia.

5. Gdy warzywa zmiękną dodaj do zupy przyprawę curry, kolendrę i odsączoną z puszki ciecierzycę. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.

6. Garnek z zupą zdejmij z palnika i dopraw solą oraz pieprzem jeżeli jest to konieczne.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments