Jeżeli lubicie makaron z truskawkami to poniższa propozycja wam na pewno zasmakuje. Zapiekany makaron z truskawkami i twarogiem to świetny pomysł na lekki obiad na słodko. Sprawdzi się idealnie podczas letnich dni gdy wskazówka termometru osiąga coraz wyższe temperatury. Koniecznie wypróbujcie ten przepis podczas sezonu na truskawki.
Zapiekany makaron z truskawkami składa się z kilku warstw: makaronu, truskawek i twarogu, a całość jest zwieńczona ubitą pianą z białek, bo dobroci nigdy za dużo. Do posłodzenia całości możecie użyć cukru lub ksylitolu.
Zapiekanka makaronowa z truskawkami smakuje równie dobrze na zimno także pozostałości (o ile coś zostanie) możecie zapakować do pudełka i zjeść w ramach drugiego śniadania w pracy/szkole/w uczelni.
Wskazówki
- Do zapiekanki możesz również wykorzystać inne owoce np. maliny lub jagody.
- Makaron szybciej schłodzisz przekładając go na sito, a następnie polewając zimną wodą.
- Zapiekany makaron z truskawkami i twarogiem możesz przygotować w mniejszej ilości, a składniki rozłożyć w kokilkach. Przygotowujesz wtedy pyszny deser na ciepło
Zapiekany makaron z truskawkami i twarogiem
ilość porcji: 4
Składniki
-
- 400 g makaronu świderki
- 2 szklanki pokrojonych w plastry truskawek (ok. 450 g)
- 1 kostka twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- cukier lub ksylitol
- olej roślinny i bułka tarta to posmarowania formy
Sposób przygotowania
1. Nastaw wodę na makaron i ugotuj go al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Twaróg rozgnieć widelcem.
3. Z dwóch jajek oddziel białko od żółtka.
4. Do rozgniecionego twarogu dodaj żółtka, pozostałe jedno całe jajko, aromat waniliowy, cukier lub ksylitol oraz jogurt naturalny następnie całość dokładnie wymieszaj.
5. Blachę do pieczenia posmaruj olejem, a następnie dokładnie obsyp dno i boki bułką tartą.
6. Na blachę wyłóż kolejno: 1/2 ugotowanego makaronu, 1/2 pokrojonych w plastry truskawek (przygnieć całość dłońmi), posyp truskawki wybranym słodzidłem, następnie wyłóż cały twaróg oraz resztę truskawek i posyp je słodzidłem. Na sam wierzch wyłóż pozostałą część makaronu. Całość przygnieć dłońmi.
7. Pozostałe dwa białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru lub ksylitolu (jak ubić białka). Po ubiciu dodaj mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie całość wymieszaj.
8. Ubite białka rozsmaruj na zapiekance. Jest ich niewiele, ale tak powinno być. Nie robimy typowej bezy, która wymaga długiego czasu pieczenia i niskiej temperatura. Robiąc zbyt grubą warstwę z piany białek ryzykujemy tym, że beza się nie upiecze.
9. Piekarnik rozgrzej do 180°C i wstaw zapiekankę z truskawkami. Całość piecz ok. 30-40 minut do momentu aż piana z białek się zetnie.