Zapiekanki to jedne z moich ulubionych pomysłów na obiad. Są proste w przygotowaniu i można je dowolnie modyfikować. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z makaronem i cukinią
Cukinie przed dodaniem do zapiekanki krótko gotuje. Zapobiega to nadmiernemu wyciekaniu wody podczas późniejszego pieczenia. Dodatkowo mam pewność, że po wyjęciu zapiekanki z piekarnika cukinia nie będzie surowa.
Bazę zapiekanki stanowi makaron ugotowany na al dente. Z kolei jak mięso wybrałam pierś z kurczaka, którego wcześniej przesmażyłam.
Zapiekankę z makaronu i cukinii polałam sosem z jogurtu naturalny. Dodałam do niego pastę tahini oraz mieloną kolendrę w proszku które świetnie smakują razem z cukinią. W sosie znalazło się również surowe jajko. Białko jajka podczas pieczenia ścina się dzięki czemu zapiekanka ma bardziej zwartą konsystencję.
Do zapiekanki dorzuciłam jeszcze pół puszki kukurydzy oraz groszku ponieważ miałam otwarte je w lodówce. Tego typu zapiekanki to świetny sposób na „czyszczenie” lodówki.
Wskazówki
- W wersji wegetariańskiej kurczaka możesz zastąpić ciecierzycą.
- Jeżeli nie chcesz otwierać dwóch puszek z konserwami możesz użyć całej puszki kukurydzy lub groszku.
Zapiekanka z makaronem i cukinią
ilość porcji: 5
Składniki
-
- 300 g makaronu
- 1 duża cukinia
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 puszki groszku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 duży kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 150 g sera żółtego
- olej
Sposób przygotowania
1. Nastaw garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje posól ją i dodaj makaron. Ugotuj go na al dente.
2. W między czasie nastaw drugi garnek z wodą. Cukinię umyj i obierz. Gdy woda zacznie wrzeć gotuj ją w całości ok. 4 minut. Po tym czasie wyjmij ją z gotującej się wody i włóż do zimnej.
3. Ugotowaną cukinię pokrój w plastry o grubości 1 cm.
4. Kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Pokrojone mięso dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka.
5. Przygotuj sos do zapiekanki. Do jogurtu naturalnego dodaj pastę tahini, jajko oraz przyprawy: mieloną kolendrę, oregano, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Groszek i kukurydzę odcedź i opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
7. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejne warstwy zapiekanki: połowę makaronu, część sosu, połowę cukinii, całość kurczaka, część sosu, całość groszku, całość kukurydzy, pozostałą część cukinii, część sosu, pozostałą część makaronu oraz pozostałą część sosu.
8. Zapiekankę piecz w 180*C przez 20 minut. 8 minut przed wyjęciem z piekarnika posyp ją startym żółtym serem.
Smacznego!
Jakie są Wasze ulubione zapiekanki?
Bardzo lubię wszelkie zapiekanki, z makaronu z fajnie zapieczonym serem to jedna z moich ulubionych 🙂
Makaron z cukinia jadłam, ale nie zapiekałam jeszcze
Świetne połączenie,takie zapiekanki zawsze smakują 🙂