Poniżej prezentuję przepis na wegetariańskie kotlety, który powstał całkiem przypadkowo. W lodówce miałam rozpoczętą puszkę zielonego groszku, którą musiałam wykorzystać, a w szafce znalazłam również puszkę białej fasoli i ciecierzycy. Zmieszałam wszystko razem i tak oto powstały wegetariańskie kotlety stanowiące alternatywę dla mięsnych potraw.
Nasiona roślin strączkowych mają zawartość białka, więc potrawy z ich wykorzystaniem mogą stanowić urozmaicenie dla potraw mięsnych.
Inną zaletą roślin strączkowych jest duża zawartość błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom, a także obniża poziom cholesterolu. Osoby pracujące umysłowe docenią je ze względu na zawartość lecytyny, bowiem wpływa ona korzystnie na tkankę nerwową i mózg poprawiając koncentracje.
Jeżeli przekonałam Ciebie do nasion roślin strączkowych to zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu na wegetariańskie kotlety.
Wskazówki
- Aby łatwiej formować kotlety z masy, włóż ją na przynajmniej 30 minut do lodówki.
- W celu łatwiejszego usunięcia łupiny z czosnku, przygnieć ząbek bokiem ostrza noża.
Wegetariańskie kotlety
ilość porcji: 4
Składniki na kotlety
-
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki do panierki
-
- mąka
- 1-2 jajka
- bułka tarta
Sposób przygotowania
1. Groszek, ciecierzycę i białą fasolę odsącz, a następnie dokładnie opłucz na sicie.
2. Opłukane nasiona wrzuć do miski, dodaj przyprawy i całość zblenduj na jednolitą masę.
3. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebuli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Z masy formuj kotlety a następnie obtaczaj je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kotlety mogą być trochę zbyt „plastyczne” dlatego rób to ostrożnie.
5. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż z obu stron kotlety na złocisty kolor.
6. Usmażone kotlety zdejmij z patelni, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
7. Wegetariańskie kotlety serwuj w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub ziemniaków z parowaru oraz sezonowych surówek.