Dzisiaj mam dla was przepis na łatwe i szybkie danie, które możecie przygotować zarówno na obiad oraz zabrać do pracy czy szkoły jako lunch. Jeżeli użyjecie do dania parowaru to jedyne co musicie zrobić do pokroić warzywa i reszta robi się sama 🙂
Bazę tego dania stanowi kasza z soczewicą, jeśli zaś chodzi o warzywa to możecie użyć dowolnych. Polecam jednak wypróbowanie cukinie i marchew. Cudowne połączenie, jeżeli już raz je spróbujecie, będziecie do niego często wracać.
Nie przedłużając zapraszam do zapoznania się z przepisem
Wskazówki
- Soczewicę solimy pod koniec gotowania ponieważ wcześniejsze solenie spowoduje stwardnienie ziaren.
- Kaszę możesz ugotować na parze razem z warzywami.
- Marchew należy gotować w małej ilości wody, pod przykryciem z dodatkiem tłuszczu np. oleju.
Wegański lunchbox z soczewicą oraz cukinią i marchewką
ilość porcji: 1
Składniki:
- 50 g soczewicy
- 50 g kaszy jaglanej
- 100 g marchewki
- 180 g cukinii
- przyprawa curry
- papryka słodka w proszku
- pieprz
- sól
- suszone zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Zagotowujemy wodę w dwóch garnkach (pamiętaj że proporcja to 2 miary wody na 1 miarę soczewicy lub kaszy)
- Ziarna soczewicy oraz kaszy płuczemy, a następnie wrzucamy do gotującej się wody. Wodę w której gotujemy kaszę możemy posolić. Kaszę jak i zarówno soczewicę gotujemy od 15-20 minut.
- Marchewkę myjemy, obieramy oraz płuczemy.
- Cukinię myjemy, jeżeli skórka nie wygląda ładnie to możemy ją obrać. Następnie kroimy ją w pół plasterki.
- WERSJA Z PAROWAREM: Marchew kroimy w średniej grubości plastry, rzucamy do parowaru, nastawiamy go na 10 minut, następnie dorzucamy cukinię i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie cukinia powinna być miękka, ale możliwe, że marchew dalej jest twarda. Wtedy wyjmujemy samą cukinię i gotujemy marchew jeszcze przez kilka minut.
- WERSJA BEZ PAROWARU: Marchewkę gotujemy w całości ewentualnie przekrojoną na pół do momentu aż będzie miękka. Cukinię podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Ugotowaną soczewicę i kaszę mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Mieszankę tą przekładamy do pojemnika.
- Na wierzch dajemy ugotowane warzywa, a całości posypujemy ziołami prowansalskimi.
Smacznie 🙂
Pysznie i bardzo zdrowo 🙂