Zapraszam was dzisiaj na danie bezmięsne z wykorzystaniem cukinii, często nazywaną również kabaczkiem. Warzywo to aktualnie jest bardzo tanie, a to dlatego, że jest teraz na nie sezon, a ja jestem zwolenniczką jedzenia warzyw sezonowych i korzystanie z nich póki są. Jedzenie sezonowych warzyw i owoców nie tylko korzystnie wpłynie na stan naszego portfela, ale również na nasze kubki smakowe, gdyż w sezonie dane warzywo jest najbardziej dojrzałe, świeże, a co za tym idzie smaczne. Wtedy również zawierają one najwięcej witamin.
Cukinia to odmiana dyni. Dynia to warzywo pochodzące z Ameryki Środkowej, jednak cukinie wyhodowano po raz pierwszy w XIX wieku we Włoszech. Od dyni zresztą pochodzi jej włoska nazwa zucchina czyli mała dynia.
Jeśli chodzi o kaloryczność cukinii to jest ona niewielka o ile przygotujemy ją bez dodatku tłuszczu po przez upieczenie czy ugotowanie na parze. W 100 g cukinii znajduje się tylko 17 kcal, a to dlatego, że składa ona się głownie z wody. Jest ona idealne dla osób liczących kalorie.
Ja cukinię postanowiłam przygotować z wegańskim farszem z soczewicy czerwonej, która jest moim ulubionym warzywem strączkowym. Nie tylko ze względu na smak, ale na szybkość jej przygotowania. Nie wymaga ona uprzedniego moczenia, a więc mogę ugotować ją w każdej chwili gdy mam tylko na to ochotę.
Cukinia faszerowana soczewicą
ilość porcji: 4
Wskazówki
- Młodych owoców cukinii nie trzeba obierać. Obieramy starsze owoce.
- Aby łatwiej obrać czosnek, należy przygnieść go szerszym bokiem noża. Wtedy łupinka powinna zejść bez problemu.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- 100 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Soczewicę płuczemy, następnie gotujemy w 2 szklankach wody (pamiętaj aby wrzucić ją do wody dopiero gdy woda się zagotuje), co jakiś czas mieszamy. Po 15-20 minutach zdejmujemy z ognia.
- Cukinie myjemy, jeśli tego wymaga obieramy ją. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ.
- Cebulę myjemy i kroimy na drobną kostkę.
- Rozgrzewamy patelnie z olejem, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, przesmażamy ją chwilę. Jeżeli chcemy dodać wydrążony miąższ robimy to w tym momencie. Smażymy go z cebulą przez ok 5-8 min na średnim ogniu, cały czas mieszając, a następnie dodajemy pomidory z puszki i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Dodajemy również czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy aż trochę zgęstnieje.
- Do ugotowanej soczewicy wrzucamy przesmażone warzywa, doprawiamy, solą, pieprzem i bazylią.
- Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej wydrążone cukinie.
- Faszerowane cukinie układamy z naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i posypujemy je startym serem. Całość pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Mam cukinię w lodówce 🙂 Tylko dokupić soczewicę 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Nie przepadam niestety za cukinią 😛
cukinię KOCHAM 😀 ale faszerowaną mięsem 😉 obserwuję
No i chyba mam pomysł na obiad ! dzięki 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Zapraszam również do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Rewelacja!
Pyszne nadzienie. Bardzo lubimy dania z soczewicą.
Cukinię uwielbiam pod każdą postacią 🙂 Fajny pomysł 🙂