Śniadanie to idealna okazja, aby zacząć dzień od czegoś pysznego, sycącego i pełnego wartości odżywczych. Jeśli szukasz pomysłu na posiłek, który dostarczy Ci energii na poranek to tortilla na śniadanie z jajkiem będzie doskonałym wyborem. To smaczny przepis, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze: chrupiące tortille, kremową pastę z awokado, jajka, delikatny ser oraz soczystą szynkę. Całość dopełnia świeży szpinak, który dodaje lekkości i wartości odżywczych.
Tortilla na śniadanie z jajkiem sprawdzi się idealnie na leniwe poranki, kiedy chcesz celebrować każdą chwilę bez pośpiechu. Spróbuj ją przygotować i przekonaj się, jak takie śniadanie potrafi umilić wolny poranek i wprawić w dobry nastrój.
Tortilla na śniadania z jajkiem
Ilość porcji: 2
Składniki
- 2 tortille
- 1 awokado
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 jajka
- 2-4 plastry ulubionej szynki
- 60 g tartego sera np. gouda, cheddar
- garść szpinaku świeżego
- oliwa do posmarowania patelni
Sposób przygotowania
- Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie miąższ pokrój w kostkę i przy pomocy łyżki wydrąż. Wrzuć do miski.
- Do awokado dodaj sól, pieprz, czosnek mielony i kolendrę mieloną. Całość rozgnieć na pastę przy pomocy widelca lub tłuczka.
- Szpinak posiekaj.
- Patelnie posmaruj oliwą.
- Połóż patelnie na palnik i ustaw minimalną moc.
- Na jednej połówce tortilli rozsmaruj połowę pasty z awokado. Następnie na środku pasty zrób wgłębienie.
- Do wgłębienia wlej jajko.
- Przykryj patelnie pokrywką i poczekaj aż białko się zetnie.
- Na jajku ułóż szynkę, ser i posiekany szpinak.
- Tortille złóż i obróć na stronę na której jest szpinak. Całość podgrzewaj jeszcze przez ok. 1,5 minuty.
- Zdejmij tortille z patelni i gotowe!
- Powtórz kroki od 4-11 dla drugiej tortilli.
Tacos to danie, które kojarzy się z intensywnymi smakami, soczystym nadzieniem i chrupiącymi dodatkami.
W poniższym wpisie podzielę się z Wami przepisem na pyszne, domowe tacos, w których każdy element – od tortilli, przez aromatyczny farsz z mielonego mięsa, po świeżą salsę warzywną i kremową pastę z awokado – przygotujemy samodzielnie. Dopełnieniem całości będzie starty ser cheddar, który doda daniu wyrazistości.
Ten przepis to doskonała okazja, by poczuć smak meksykańskiej kuchni w domowym wydaniu. Przygotowanie wszystkich składników od podstaw to nie tylko gwarancja świeżości, ale także satysfakcja z stworzenia czegoś wyjątkowego. Zapraszam do wspólnego gotowania – obiecuję, że efekt końcowy zachwyci wszystkich przy stole!