Shredded chicken czyli szarpany kurczak to składnik, który pojawia się w wielu zagranicznych przepisach. Może stanowić dodatek do burgerów, wrapów czy sałatek. Sprawdzi się również jako samodzielny dodatek do obiadu.
Długie gotowanie kluczem do soczystości
Szarpany kurczak to danie proste do wykonania, ale bardzo czasochłonne. Jeśli chcemy aby wyszedł naprawdę soczysty musimy go dusić ok. 3 godzin. Niestety tutaj nie ma możliwości pójścia na kompromis. Usmażenie kurczaka lub upieczenie sprawi, że będzie ono zbyt suche. Prawdziwy shredded chicken ma wręcz rozpływać się w ustach.
Filety czy udka?
Kolejną ważną sprawą jest część, którą wykorzystamy do tego dania. W amerykańskich przepisach zazwyczaj pojawiają się udka kurczaka lub filety. Ja polecam te pierwsze. Udka są bardziej tłuste niż filety, co jest kolejnym czynnikiem wpływającym na soczystość dania. Nie przejmujcie się kośćmi. Po ugotowaniu potrawy oddzielamy od nich mięso, a dzięki temu że są one gotowane tak długo, nie ma z tym problemu. Odchodzi wręcz samo.
Dobrym rozwiązaniem jest również wymieszanie udek z kurczaka z filetami. Możecie również pod koniec gotowania dodać pozostałości z niedzielnego pieczonego kurczaka. Ważne jednak aby one nie przeważały, bo wtedy całość może nie wyjść tak soczysta jakbyśmy tego chcieli.
Oszczędnie z przyprawami
Albo i nie. To wszystko zależy od waszych preferencji. Ja osobiście stawiam tutaj na minimum. Szarpany kurczak służy mi jako baza do dań dlatego uważam za zbędne dodawanie do niego wielu aromatycznych przypraw. Dopiero później w zależności od potrawy odpowiednio doprawiam. Zazwyczaj dodaję do niego sosnp. passatę i gotuje w niej w chwile tak aby mięso”wsiąkęło płyn”.
Szarpany kurczak // Shredded chicken
ilość porcji: 4
Składniki
-
- 600 g udek z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
1. Udka z kurczaka umyj i osusz.
2. Do udek dodaj olej, sól, pieprz oraz paprykę i każde udko dokładnie natrzyj przyprawami.
3. Rozgrzej patelnie z nieprzywierającą powłoką i każde udko smaż ok. 30 sekund z każdej strony.
4. Do podsmażonych udek wlej wodę i dodaj ząbki przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz liść laurowy.
5. Całość duś na małym ogniu (palnik powinien tylko „mrugać”) pod przykryciem ok. 2,5-3 h. Mięso pod wpływem nacisku widelca powinno rozpadać się. Obracaj co pół godziny.
6. Ugotowane mięso przekładamy na talerz. Jeszcze ciepłe szarpiemy wzdłuż włókien za pomocą dwóch widelców.
Smacznego!
Do czego wykorzystalibyście takiego szarpanego kurczaka?
Muszę koniecznie spróbować. Wykorzystałabym do sałatek i burgerów dla męża.
wygląda świetnie 🙂 dodatkowo do tego ryż i przepyszny obiad.
Świetny sposób na kurczaka:)
No mój mąż byłby zadowolony 😉
Bardzo fajny przepis! Takiego szarpanego kurczaka z chęcią zastosowałbym w tureckim kebabie ale nic nie zastąpi prawdziwego kebaba z baraniną.