Dzisiaj mam dla was pomysł na szybkie i proste do wykonania o ile będziecie się dokładnie trzymać wskazówek danie. Jest to przepis na makaron w sosie śmietankowo – brokułowym. Idealnie sprawdzi się w dni podczas których jesteśmy zapracowani i nie mamy czasu na stanie przy garach. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a jedyna trudność to uzbrojenie się w cierpliwość przy redukowaniu śmietanki.
Redukcja to metoda zagęszczania potraw poprzez podgrzewanie potraw na małym ogniu, co ma na celu odparowanie wody, wskutek czego potrawa zostaje zagęszczona. W poniższym przepisie będziemy odparowywać wodę ze śmietanki, w celu powstania aksamitnego kremowego sosu. Jest to najlepszy sposób na sos śmietanowy, ponieważ nie zakłócamy smaku mąką, którą powszechnie zagęszcza się potrawy. Jedyny problem może stanowić dobór ilości śmietanki, ponieważ w procesie redukcji traci ona swoją objętość, ale myślę, że jeżeli będziecie trzymać się poniższej proporcji to sos powinien wyjść wam bez problemu. Zawsze warto zastawić odrobinę śmietanki na boku gdybyśmy za bardzo odparowali sos.
Świderki w sosie śmietankowo – brokułowym z kurczakiem
ilość porcji: 2
Składniki
- 200 g makaronu świderki
- 300 g śmietanki kremówki 36%
- 200 g brokuła
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania.
- Nastaw 2 garnki z wrzącą osoloną wodą.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojony filet. Smaż na średnim ogniu.
- Brokuła rozdziel na małe różyczki
- Gdy woda się zagotuje w obu garnkach do jednego wsyp makaron, a do drugiego wrzuć brokuła.
- Makaron gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas go mieszając. Ugotuj makaron al dente.
- Brokuła ugotuj również al dente (więcej o tym jak gotować brokuły w tym poście w akapicie o warzywach zabarwionych chlorofilem).
- Do podsmażonego kurczaka, wlej śmietankę oraz dodaj czosnek. Całość podgrzewaj na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania śmietanki.
- Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodaj ugotowany makaron oraz brokuła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu gdy sos zgęstnieje. Kontroluj ten moment ponieważ sos nie może za bardzo odparować aby makaron nie był „za suchy”.
- Zdejmij z palnika i wyłóż na dwa talerze.
Mniaam,musze wypróbować 🙂
Bardzo lubię świderki 🙂
PurpurowyKsiezyc