Maj i czerwiec to miesiące kiedy królują szparagi i truskawki. Świetnie komponują się one pod względem smaku. Udowodni ci to sałatka ze szparagami i truskawkami, do której często będziesz wracać, gdy tylko raz jej posmakujesz.
Składniki
Do przygotowania tej pysznej sałatki będziesz potrzebować:
- Szparagi zielone – najlepiej, aby pędy były jak najcieńsze. Grubsze pędy są zazwyczaj już bardzo dojrzałe, a co za tym idzie, bardziej włókniste.
- Truskawki – słodkie truskawki, stanowią świetny kontrast dla pozostałych wytrawnych składników sałatki.
- Zielone listki – do szparagów świetnie sprawdzi się lekko gorzka i wyrazista w smaku rukola. Jeśli jednak wolisz bardziej delikatne smaki dobrym wyborem będą również świeże liście szpinaku.
- Szynka parmeńska – szparagi zawinięte w samą szynkę parmeńską, to już jest idealne połączenie. Razem z pozostałymi składnikami stworzą prawdziwą ucztę dla twoich kubków smakowych.
- Ser kozi miękki – jego kremowa konsystencja stanowi świetną przeciwwagę do chrupiących szparagów.
- Dressing malinowy – idealnie sprawdza się w letnich sałatkach. Świetnie komponuje się z serem kozim.
- Orzechy włoski – stanowią kropkę nad i w tej sałatce. Coś chrupiącego w sałatce zawsze świetnie ją urozmaica.
Sałatka ze szparagami i truskawkami przepis
Ilość porcji: 2
Składniki na dressing malinowy
- 1 łyżka konfitury malinowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
Składniki na sałatkę
- 1 pęczek szparagów (zazwyczaj waży ok. 500 g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 garśc rukoli lub liści szpinaku
- 4 duże truskawki
- 70 g sera koziego miękkiego
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 6 orzechów
- dowolna ilość dressingu malinowego
Sposób przygotowania dressingu malinowego
- Do miski daj konfiturę malinową.
- Dodaj ocet balsamiczny i całość wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
- Następnie cały czas mieszając sos, wlewaj oliwę. Całość mieszaj do momentu aż składniki dobrze się zemulgują.
Sposób przygotowania sałatki
- Szparagi umyj i ułam z nich, przy pomocy dłoni zdrewniałe końcówki.
- Tak przygotowane szparagi pokrój nożem w skośne plastry. Plaster powinien mieć ok. 0,5 cm długości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone szparagi. Opcjonalnie możesz je lekko posolić. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut.
- Do miski wrzuć podsmażone szparagi i dodaj rukolę lub szpinak. Następnie dodaj dowolną ilość dressingu malinowego i całość wymieszaj.
- Truskawki pokrój na 4 ćwiartki.
- Miękki ser kozi podziel na mniejsze kawałki.
- Plastry szynki parmeńskiej przekrój na pół i zwiń.
- Orzechy włoskie podziel na mniejsze kawałki.
- Złóż sałatkę: na dwa talerze wyłóż szparagi z rukolą, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki, podzielony ser kozi, zwiniętą szynkę parmeńską i posiekane orzechy.
Smacznego!
Jaka jest twoja ulubiona potrawa ze szparagów?
Jeśli szukasz więcej pomysł na letnie sałatki sprawdź przepis na sałatkę z mango