Dzisiaj coś dla fanów słodkich śniadań i mlecznych deserów – ryż na mleku z kardamonem. Mimo, że danie nie wydaje się skomplikowane to trzeba poświęcić trochę czasu na mieszanie w garnku. Jeżeli kiedykolwiek robiliście risotto to wiecie o czym mówię. Stopniowo uzupełnianie płynów i ciągłe mieszanie łyżką to gwarancja pysznego i kremowego ryżu.
Ryż na mleku doprawiłam kardamonem. Uwielbiam tą przyprawę w szczególnie jesienne dni. Obok cynamonu w okresie jesienno – zimowym obowiązkowo musi znaleźć się w mojej szafce.
Jako dietetyk zachęcam również do dorzucenia kilku owoców. Zarówno ze względów zdrowotnych i smakowych. Ja postawiłam na borówki, ale owoce możecie dowolnie wymieniać według własnych upodobań
Wskazówki
- Jeżeli po dolaniu sporej ilości płynów stwierdzisz, że ryż jest zbyt twardy to przygotuj kąpiel wodną. Do większego garnka od tego w którym gotowałeś ryż wlej wodę. Następnie umieść w nim garnek z ryżem przykryty pokrywką. Postaw na ogniu i podgrzewaj do miękkości pamiętając o tym aby często go mieszać.
Ryż na mleku z kardamonem
ilość porcji: 4 porcje
Składniki
-
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- Borówki do dekoracji
Sposób przygotowania
1.Do garnka wsyp ryż i wlej jedną szklankę mleka. Całość gotuj na małym ogniu. Gdy ryż pochłonie, znaczną ilość mleka to dolej kolejną porcje (ok. 1/3 szklanki). Kontynuuj do momentu aż wykorzystasz całość mleka.
2. Jeżeli ryż nadal jest twardy możesz dolać więcej mleka lub wody niż jest to napisane w przepisie. Jeżeli mimo to, ryż wciąż jest niedogotowany to spójrz do wskazówek nad przepisem.
3. Pod koniec gotowania ryżu dodaj kardamon oraz ksylitol.
4. Ugotowany ryż wyłóż do miseczek i udekoruj borówkami.
Dobre, proste danie, a dodatek kardamonu sprawia, że staje się niecodzienne 🙂
o to wygląda mega smakowicie !
Uwielbiam takie sniadanka na słodko ale teraz niestety rzadko takie jadam 🙁
Dla mnie to trochę powrót do smaków z dzieciństwa, lubiłam taki ryż z tartymi jabłkami i cynamonem, z kardamonem też na pewno by mi smakował 🙂
Ciekawe, z pewnością wypróbuję
Pyszna wersja z kardamonem,muszę kiedyś tak zrobić 🙂
uwielbiam takie śniadania- pyszne i sycące:-)