Jak przyrządzić szpinak?

jak przyrządzić szpinak

Szpinak ma tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Dobrze przyrządzony szpinak może stanowić uzupełnienie wielu dań takich jak naleśniki, krokiety, pierogi czy wszelkiego rodzaju makarony.

Szpinak dobrze komponuje się z czosnkiem oraz serami pleśniowymi, żółtymi oraz serem feta. W takim połączeniu gwarantuje wam, że przyrządzicie smaczne danie, które zachwyci waszych bliskich.

Wskazówki

  • Aby łatwiej obrać czosnek, należy przygnieść go szerszym bokiem noża. Wtedy łupinka powinna zejść bez problemu.

Jak przyrządzić szpinak?

jak zrobić szpinak

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 120 g sera pleśniowego (możecie użyć dowolnego, ale najlepiej według mnie pasuje roquefort)
  • 5 łyżek gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy olej na patelni.
  2. Na rozgrzany olej wsypujemy szpinak i dusimy pod przykryciem do momentu aż bryłki szpinaku zaczną się rozsypywać.
  3.  Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę i dodajemy do szpinaku, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  4. Dusimy szpinak jeszcze przez 10 minut, co jakiś czas go mieszając.
  5. Ściągamy patelnię z palnika i gotowe 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments