Szpinak ma tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Dobrze przyrządzony szpinak może stanowić uzupełnienie wielu dań takich jak naleśniki, krokiety, pierogi czy wszelkiego rodzaju makarony.
Szpinak dobrze komponuje się z czosnkiem oraz serami pleśniowymi, żółtymi oraz serem feta. W takim połączeniu gwarantuje wam, że przyrządzicie smaczne danie, które zachwyci waszych bliskich.
Wskazówki
- Aby łatwiej obrać czosnek, należy przygnieść go szerszym bokiem noża. Wtedy łupinka powinna zejść bez problemu.
Jak przyrządzić szpinak?
Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 120 g sera pleśniowego (możecie użyć dowolnego, ale najlepiej według mnie pasuje roquefort)
- 5 łyżek gęstej śmietany 12% lub 18%
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Na rozgrzany olej wsypujemy szpinak i dusimy pod przykryciem do momentu aż bryłki szpinaku zaczną się rozsypywać.
- Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę i dodajemy do szpinaku, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Dusimy szpinak jeszcze przez 10 minut, co jakiś czas go mieszając.
- Ściągamy patelnię z palnika i gotowe 🙂