Tacos to danie, które kojarzy się z intensywnymi smakami, soczystym nadzieniem i chrupiącymi dodatkami.
W poniższym wpisie podzielę się z Wami przepisem na pyszne, domowe tacos, w których każdy element – od tortilli, przez aromatyczny farsz z mielonego mięsa, po świeżą salsę warzywną i kremową pastę z awokado – przygotujemy samodzielnie. Dopełnieniem całości będzie starty ser cheddar, który doda daniu wyrazistości.
Ten przepis to doskonała okazja, by poczuć smak meksykańskiej kuchni w domowym wydaniu. Przygotowanie wszystkich składników od podstaw to nie tylko gwarancja świeżości, ale także satysfakcja z stworzenia czegoś wyjątkowego. Zapraszam do wspólnego gotowania – obiecuję, że efekt końcowy zachwyci wszystkich przy stole!
Przepis na tacos
Składniki na placki do tacos
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 30 g masła i
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g gorącej wody
Składniki na farsz mięsny
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 biała cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki w kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz do smaku
Składniki na salsę warzywną
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1/2 papryki żółtej
- ½ cebuli czerwonej
- sok z 1/2 limonki
- 1 małą garść kolendry
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na pastę awokado
- 1-2 sztuki awokado (w zależności jak dużo pasty chcesz użyć do tacos)
- sok z ½ limonki
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo będzie potrzebny tarty ser cheddar
Sposób przygotowania placków do tacos
- Roztop masło w małym garnku lub w mikrofalówce.
- Do miski wsyp mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną. Następnie dodaj sól oraz roztopione masło
- Całość mieszaj łyżką lub szpatułką dodając stopniowo gorącą wodę.
- Gdy woda wchłonie się w suche składniki zacznij ugniatać ciasto. Ugniataj tak długo aż będzie miało ono konsystencję plasteliny. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Gotowe ciasto podziel na 15 części, a następnie z każdej uformuj kulkę.
- Każdą kulkę rozwałkuj na placek. Weź, pierwszą kulkę, a resztę przykryj ściereczką, aby nie wyschły. Jeśli chcesz, aby twoje placki miały jak najbardziej zbliżony kształt koła skorzystaj z poniższej wskazówki
Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rozsyp na nim odrobiny mąki. Następnie ułóż kulkę ciasta i przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia. Kulkę ciasta rozpłaszcz naczyniem żaroodpornym lub garnkiem. Dzięki temu nabierze ona zarysu docelowego kształtu. Teraz możesz bez problemu rozwałkować ciasto na kształt koła.
8. Przygotowany placek odłóż na talerz i również przykryj ścierką, aby nie wysechł. Powtórz poszczególne kroki dla reszty kulek ciasta
9. Przejdź do podpiekania placków. Podpiecz je na dość mocno rozgrzanej patelni od 20 do 40 sekund z każdej strony. Pęcherzyki powietrza które pojawiają się podczas podpiekania są całkowicie naturalne więc się nimi nie przejmuj. Na każdej stronie placka powinny pojawić się ciemne plamy. Gdy placek będzie gotowy włóż go do miski wyłożonej ściereczką i od razu przykryj. Parowanie placków pod przykryciem pozwoli im na nabranie elastyczne.
Jeśli pomimo tego twoje placki są wciąż twarde skorzystaj z poniższego tipu.
Zagotuj wodę w garnku i ułóż na niej sito, następnie włóż tortille i całość przykryj pokrywką. Pogotuj chwilę na parze wodnej. Dzięki temu placki będą bardziej elastyczne.
Sposób przygotowania farszu mięsnego
- Obraną cebulę pokrój w kostkę.
- Obierz ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i dodaj płatki chili. Całość zeszklij.
- Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Dodaj mięso mielone i dopraw je solą, pieprzem, cynamonem, kminem i papryką. Usmaż mięso.
- Do usmażonego mięsa dodaj pomidory w puszce i bulion wołowy. Wymieszaj.
- Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż 3/4 płynów wyparuje.
Sposób przygotowania salsy warzywnej
- Pomidora pokrój w małą kostkę. Wrzuć do dużej miski.
- Ogórka pokrój w małą kostkę. Wrzuć do miski z pomidorem.
- Paprykę pokrój w małą kostkę. Wrzuć do miski z pomidorem i ogórkiem.
- Pokrój czerwoną cebulę w drobną kostkę i wrzuć do miski z pozostałymi warzywami.
- Kolendrę drobno posiekaj i dodaj do miski z warzywami.
- Dodaj sok z limonki i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Sposób przygotowana pasty z awokado
- Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. W łatwy sposób zrobisz to poprzez wbicie nóża Następnie przekręć nóż w bok i wyciągnij pestkę.
2. Miąższ z awokado pokrój w kostkę, a następnie wydrąż przy pomocy łyżki.
3. Dodaj sok z limonki i dopraw solą i pieprzem. Całość rozgnieć na pastę przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Składanie tacos
- Rozgrzej patelnie i zmniejsz palnik na minimalną moc.
- Jedną stronę placka zanurz w sosie z mięsa i umieść stroną na której jest sos na rozgrzanej patelni.
3. Na jednej połówce placka umieść ser cheddar.
4. Na drugiej połówce rozsmaruj pastę z awokado.
5. Na ser cheddar nałóż farsz mięsny. Następnie przykryj patelnie pokrywką i podgrzewaj do momentu aż ser się rozpuści.
6. Odkryj patelnie i na mięso nałóż salsę warzywną. Od razu złóż taco i wyłóż je na talerz. Powtórz poszczególne kroki do wyczerpania wszystkich składników.
Gotowe! Smacznego!