Potrawka warzywna to pyszny pomysł na ciepły posiłek, nie tylko dla wegan. Bogata w warzywa świetnie sprawdzi się dla osób poszukujących niskokalorycznych, a jednocześnie sytych posiłków. Aromatyczna potrawka warzywna to świetna propozycja na obiad podczas chłodnych, zimowych dni.
Bogactwo jesiennych warzywa
Potrawka warzywna została przygotowana na bazie warzyw, które królują w jesiennym sezonie. W skład wchodzą: cukinia, papryka oraz marchew. Nie zabrakło również warzyw nadających walorów smakowych potrawie takich jak czosnek i cebula.
Warto jeść sezonowo ponieważ warzywa na które jest aktualnie sezon smakują najlepiej. Sezonowe gotowanie jest również korzystne z punktu ekonomicznego ponieważ ceny sezonowych warzyw są zazwyczaj tańsze niż poza sezonem.
Rozgrzewające przyprawy
W potrawce jesiennej nie może zabraknąć przypraw, które rozgrzeją nas po długim jesiennym spacerze. U mnie jest to papryka wędzona oraz ostra. Z ziół wybrałam majeranek, ponieważ bardzo go lubię w tego typu potrawach. Dodatkowo majeranek korzystnie wpływa na procesy trawienia. Do duszących warzyw dodałam również ziela angielskiego oraz liści laurowych.
Czerwona fasola – źródło białka
Do tego typu potrawek często dodaje się wieprzowe mięso. Chciałam jednak aby potrawka była niskokaloryczna dlatego zamiast kiełbasy zdecydowałam się na źródło białka wprost z kuchni wegańskiej czyli czerwoną fasolę. Dodatkowo według najnowszych zaleceń należy ograniczać mięso czerwone ponieważ zbyt duża jego ilość w diecie jest jednym z czynników powstawania raka jelita grubego. Zamiast niego warto wybierać chudy drób, ryby lub właśnie nasiona roślin strączkowych.
Potrawka warzywna – przepis
ilość porcji: 4
Składniki
- 2 duże marchewki
- 1 duża cukinia
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowego
- 3 kulki ziela angielskiego
- Sól, do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Marchew obrać, odkroić końcówki i pokroić w cienkie półplastry.
- Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
- Cukinię umyć, odkroić końce (jeśli skórka nie jest poniszczona nie trzeba obierać cukinii), pokroić w grubą kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki do oleju. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić (ok. 5 min.)
- Palnik na którym smaży się cebula ustawić na najniższą moc, dodać czosnek i smażyć ok. 1 minuty cały czas mieszając.
- Jeśli masz małą patelnię, przełóż wszystko do większego garnka.
- Do cebuli i czosnku dodać pokrojoną marchew i smażyć ok. 3 minut, dodać paprykę, smażyć ok. 5 minut, następnie dodać cukinię i smażyć ok. 3 minut.
- Całość zalać 1 szklanką gorącej wody i dodać słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec duszenia dodać opłukaną, czerwoną fasolę.
Smacznego!
Z czym podawać potrawkę warzywną?
Potrawka warzywna będzie świetnie smakować z wszelkiego rodzaju kaszami, szczególnie z kaszą jęczmienną i gryczaną. Dobrze sprawdzi się również w towarzystwie ziemniaków. W ramach kolacji możesz spożyć je z kromką ulubionego pieczywa.
Niezwykle apetyczne i kolorowe danie 🙂