Potrawka warzywna

leczo wegańskie

Potrawka warzywna to pyszny pomysł na ciepły posiłek, nie tylko dla wegan. Bogata w warzywa świetnie sprawdzi się dla osób poszukujących niskokalorycznych, a jednocześnie sytych posiłków. Aromatyczna potrawka warzywna to świetna propozycja na obiad podczas chłodnych, zimowych dni.

Bogactwo jesiennych warzywa

Potrawka warzywna została przygotowana na bazie warzyw, które królują w jesiennym sezonie. W skład wchodzą: cukinia, papryka oraz marchew. Nie zabrakło również warzyw nadających walorów smakowych potrawie takich jak czosnek i cebula.

Warto jeść sezonowo ponieważ warzywa na które jest aktualnie sezon smakują najlepiej. Sezonowe gotowanie jest również korzystne z punktu ekonomicznego ponieważ ceny sezonowych warzyw są zazwyczaj tańsze niż poza sezonem.

Rozgrzewające przyprawy

W potrawce jesiennej nie może zabraknąć przypraw, które rozgrzeją nas po długim jesiennym spacerze. U mnie jest to papryka wędzona oraz ostra. Z ziół wybrałam majeranek, ponieważ bardzo go lubię w tego typu potrawach. Dodatkowo majeranek korzystnie wpływa na procesy trawienia. Do duszących warzyw dodałam również ziela angielskiego oraz liści laurowych.

Czerwona fasola – źródło białka

Do tego typu potrawek często dodaje się wieprzowe mięso. Chciałam jednak aby potrawka była niskokaloryczna dlatego zamiast kiełbasy zdecydowałam się na źródło białka wprost z kuchni wegańskiej czyli czerwoną fasolę. Dodatkowo według najnowszych zaleceń należy ograniczać mięso czerwone ponieważ zbyt duża jego ilość w diecie jest jednym z czynników powstawania raka jelita grubego. Zamiast niego warto wybierać chudy drób, ryby  lub właśnie nasiona roślin strączkowych.


Potrawka warzywna – przepis

leczo wegańskie

ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Sól, do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1  puszka czerwonej fasoli

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchew obrać, odkroić końcówki i pokroić w cienkie półplastry.
  3. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
  4. Cukinię umyć, odkroić końce (jeśli skórka nie jest poniszczona nie trzeba obierać cukinii), pokroić w grubą kostkę.
  5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
  6. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki do oleju. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić (ok. 5 min.)
  7. Palnik na którym smaży się cebula ustawić na najniższą moc, dodać czosnek i smażyć ok. 1 minuty cały czas mieszając.
  8. Jeśli masz małą patelnię, przełóż wszystko do większego garnka.
  9. Do cebuli i czosnku dodać pokrojoną marchew i smażyć ok. 3 minut, dodać paprykę, smażyć ok. 5 minut, następnie dodać cukinię i smażyć ok. 3 minut.
  10. Całość zalać 1 szklanką gorącej wody i dodać słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić aż warzywa zmiękną.
  11. Pod koniec duszenia dodać opłukaną, czerwoną fasolę.

Smacznego!

leczo wegańskie

Z czym podawać potrawkę warzywną?

Potrawka warzywna będzie świetnie smakować z wszelkiego rodzaju kaszami, szczególnie z kaszą jęczmienną i gryczaną. Dobrze sprawdzi się również w towarzystwie ziemniaków. W ramach kolacji możesz spożyć je z kromką ulubionego pieczywa.

 

Jakie są Wasze sposoby na potrawkę?

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Niezwykle apetyczne i kolorowe danie 🙂