Podudzia z kurczaka pieczone z ryżem, pieczarkami i porem

pieczone podudzia z kurczaka

Przepis na podudzia z kurczaka pieczone z ryżem, pieczarkami i porem jest w mojej rodzinie od kilku lat. Danie z gatunku tych kiedy nie chce ci się gotować lub masz ochotę przygotować posiłek na 2 dni.

Przepis na ten obiad jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych dlatego sprawdzi się dla osób nie lubiących gotowania, a chcących zaskoczyć swoich bliskich.  Ważne jest odpowiednie doprawienie dania, tutaj możecie popisać się waszą kreatywnością.

Podudzia z kurczaka pieczone z ryżem, pieczarkami i porem możecie również zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy, szkoły lub na uczelnie jako luchbox. oddzielcie tylko wcześniej mięso od kości i pokrójcie je na mniejsze kawałki.


Podudzia z kurczaka pieczone z ryżem i pieczarkami

podudzia z kurczaka pieczone
ilość porcji: 6
  .

Składniki

    • 6 podudzi z kurczaka
    • 300 g ryżu
    • 500 g pieczarek
    • 750 ml bulionu drobiowego
    • 1 por
    • olej
    • sól
    • pieprz
    • sos sojowy
    • papryka słodka
    • papryka ostra

Sposób przygotowania

1. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.

2. Podudzia umyj, osusz i natrzyj wcześniej przygotowaną marynatą. Włóż je do lodówki.

3. W między czasie podgrzej bulion. Dopraw go papryką słodką i ostrą według uznania.

4. Pieczarki umyj i obierz, a następnie pokrój w plasterki.

5. Pora umyj, odetnij liście i pokrój w krążki.

6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wsyp pieczarki. Po 5 minutach dodaj pora. Lekko przesmaż, na al dente. Nie martw się, że są surowe ponieważ trafią jeszcze do piekarnika 🙂

7. Na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż, na to wyłóż przesmażone warzywa oraz przyprawione podudzia. Całość zalej podgrzanym bulionem.

8. Danie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 1h aż ryż będzie miękki, a podudzia upieczone.

Smacznego!

Jakie są wasze ulubione sposoby  na podudzia z kurczaka?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena

apetycznie:)

Elżbieta

Robiłam,wyszło pyszne,na pewno zrobię jeszcze nie raz