Przepis na podudzia z kurczaka pieczone z ryżem, pieczarkami i porem jest w mojej rodzinie od kilku lat. Danie z gatunku tych kiedy nie chce ci się gotować lub masz ochotę przygotować posiłek na 2 dni.
Przepis na ten obiad jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych dlatego sprawdzi się dla osób nie lubiących gotowania, a chcących zaskoczyć swoich bliskich. Ważne jest odpowiednie doprawienie dania, tutaj możecie popisać się waszą kreatywnością.
Podudzia z kurczaka pieczone z ryżem, pieczarkami i porem możecie również zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy, szkoły lub na uczelnie jako luchbox. oddzielcie tylko wcześniej mięso od kości i pokrójcie je na mniejsze kawałki.
Podudzia z kurczaka pieczone z ryżem i pieczarkami
Składniki
-
- 6 podudzi z kurczaka
- 300 g ryżu
- 500 g pieczarek
- 750 ml bulionu drobiowego
- 1 por
- olej
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- papryka słodka
- papryka ostra
Sposób przygotowania
1. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.
2. Podudzia umyj, osusz i natrzyj wcześniej przygotowaną marynatą. Włóż je do lodówki.
3. W między czasie podgrzej bulion. Dopraw go papryką słodką i ostrą według uznania.
4. Pieczarki umyj i obierz, a następnie pokrój w plasterki.
5. Pora umyj, odetnij liście i pokrój w krążki.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wsyp pieczarki. Po 5 minutach dodaj pora. Lekko przesmaż, na al dente. Nie martw się, że są surowe ponieważ trafią jeszcze do piekarnika 🙂
7. Na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż, na to wyłóż przesmażone warzywa oraz przyprawione podudzia. Całość zalej podgrzanym bulionem.
8. Danie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 1h aż ryż będzie miękki, a podudzia upieczone.
apetycznie:)
Robiłam,wyszło pyszne,na pewno zrobię jeszcze nie raz