Ciepła pogoda sprzyja tworzeniu lekkich potraw na bazie warzyw. Jedną z nich są placki z kaszy jaglanej z cukinią i marchewką. Idealnie sprawdzą się jako przekąska np. w ramach podwieczorku na słono. Jeżeli jednak chcecie zaserwować takie placki jako obiad to podajcie je razem z jakimś źródłem białka np. grillowaną pierś z kurczaka lub w wersji wege z pieczoną ciecierzycę. Stworzycie wtedy pełnowartościowy posiłek.
Placki z kaszy jaglanej z cukinią i marchewką sprawdzą się również jako przystawka na przyjęciach. Idealnie komponują się dipem czosnkowym. Kasza jaglana to produkt bezglutenowy dlatego potrawę tą mogą spożywać również osoby muszące stosować dietę bezglutenową.
Wskazówki
- Przygotowując placki na bazie kasz, zawsze gotuj kasze na półsypko. Łatwiej będzie ci formować placki.
- Aby ułatwić sobie formatowanie kotletów przygotuj małą miskę z wodą.
- Przed każdorazowym uformowaniem kotletów zamocz w niej dłonie.
- Placki możesz również upiec. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180*C ok. 30-40 minut.
- Jeżeli chcesz zaserwować placki z kaszy jaglanej w ramach obiadu podaj je razem z grillowaną piersią z kurczaka lub w wersji wege razem z pieczoną ciecierzycą. Stworzysz wtedy pełnowartościowy posiłek.
- W ramach przystawki podawaj je z dipami na bazie jogurtu np. czosnkowym lub ziołowym.
Placki z kaszy jaglanej z cukinią i marchewką
ilość porcji: 2
Składniki na zupę
-
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g marchewki
- 200 g cukinii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Sposób przygotowania
1. Nastaw garnek z wodą.
2. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj cukinię i marchewkę, następnie posól odrobiną soli i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
3. Do garnka wrzuć kaszę jaglaną i ugotuj ją na półsypko:
-
-
- Kasza w woreczku: gotuj ją 10 minut dłużej niż zaleca producent
- Kasza luzem: kasze ugotuj w proporcji 2,5-3:1 (woda:kasza)
-
4. Startą cukinię i marchewkę dłońmi odcedź z nadmiaru wody.
5. Do przestygniętej ugotowanej kaszy dodaj cukinię i marchew, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy, następnie całość wymieszaj.
6. Z masy uformuj małe kotlety.
7. Rozgrzej na patelni olej, następnie kładź kotlety i smaż je na wolnym ogniu z obu stron.
Robiłam kiedyś podobne, ale z kaszy gryczanej. Bardzo dobre!
[…] Hummusem możesz również posmarować tortille, dodać ulubione dodatki i przygotować smaczne wrapy. Świetnie smakuje również z falafelami oraz potrawami na bazie kasz (np. placki z kaszy jaglanej z cukinią i marchewką). […]