Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej curry

pierś z kurczaka w curry

Czy czujecie znudzenie jedząc po raz kolejny panierowaną pierś kurczaka? Czy zwykłe smażone piersi soute są dla was nudne? Jeśli co najmniej raz odpowiedzieliście „tak” dzisiejszy przepis jest dla was. Przepyszne, intensywne w smaku piersi z kurczaka w jogurtowe marynacie z dodatkiem curry.

Wskazówki

  • Mięso najlepiej zamarynować 6-8 godzin przed upieczeniem.

Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej curry

ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • kubeczek dużego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula

Sposób wykonania

  1. Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i przekrawamy wzdłuż na pół.
  2. Do miski wlewamy jogurt i wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy.
  3. Piersi kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie jogurtowej i zostawiamy w lodówce na przynajmniej godzinę.
  4. Myjemy, obieramy i kroimy cebulę w krążki
  5. Wyjmujemy zamarynowanego kurczaka i przekładamy razem z pozostałą marynatą do naczynia żaroodpornego. Nie wierzch układamy pokrojoną cebulę.
  6. Przykryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-40  minut.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments