Pieczone ziemniaki to idealny dodatek do dań mięsnych, a także sprawdzają się świetnie jako przekąska z różnorodnymi dipami. Można je przyprawić na tysiąc sposobów, jednak ja postawiłam na klasykę. Tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek i odrobina gałki muszkatołowej to wszystko czego potrzebujecie aby przygotować pyszne i delikatne w smaku ziemniaki z piekarnika. Najlepiej użyć świeżych ziół, wtedy są naprawdę aromatyczne.
Rozmaryn i tymianek to przyprawy, które idealnie pasują do wszelkich potraw na bazie ziemniaków. Stosując rozmaryn i tymianek należy je dozować z rozwagą. Są bardzo intensywne smaku, więc ich zbyt duża ilość może zepsuć cały smak potrawy (więcej o stosowaniu przypraw tutaj).
Przepis to tak naprawdę ziemniaki z przyprawami. Postarałam się wam opisać jak najdokładniej proporcje i o ile w przypadku suszonych przypraw to nie stanowi problemu to w przypadku świeżych ziół już tak. Zawsze je wtedy siekam i odmierzam za pomocą łyżeczki. W obu wersjach, zarówno ze świeżymi i suszonymi ziołami łyżeczka rozmarynu, tymianku i majeranku na 1 kg ziemniaków sprawdziła się. Jednak jeżeli macie już doświadczenie w stosowaniu tych przypraw użyjcie takiej ilości jaka wam najbardziej smakuje.
Wskazówki
- Suszone zioła przed dodaniem potrawy rozetrzyj w dłoniach. Uwolnią wtedy w pełni swój aromat.
- Marynatę z oleju i ziół najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Olej przejdzie smakiem przypraw.
- Aby łatwiej obrać czosnek, należy przygnieść go szerszym bokiem noża. Wtedy łupinka powinna zejść bez problemu
- Pieczone ziemniaki sprawdzą się świetnie w towarzystwie grillowanych mięs i sałatek na bazie miksu sałata. Świetnie smakują również z dipem czosnkowym.
Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem
ilość porcji: 6
Składniki
-
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu lub suszonego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub suszonego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku lub suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu (lub więcej w wersji bardziej pikantnej)
Sposób przygotowania
1. Olej wlej do miseczki, następnie dodaj rozmaryn, tymianek, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki.
2. Ziemniaki cienko obierz i umyj.
3. Obrane ziemniaki pokrój w łódeczki tj. przekrój ziemniaka na pół wzdłuż jego dłuższej strony, następnie każdą połówkę przekrój na pół wzdłuż dłuższej strony i jeszcze raz na pół tak aby powstało 8 łódeczek z jednego ziemniaka. Większe bulwy możesz pokroić nawet na 16 części.
4. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj marynatę z oleju i ziół i dokładnie wymieszaj dłońmi.
5. Przyprawione ziemniaki włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 30-40 minut aż się zrumienią.
Smacznego!
Jakie są wasze ulubione przyprawy do pieczonych ziemniaków?
Mmmm wyglądają przepysznie 🙂
Zdecydowanie coś dla mnie 🙂
[…] się na samodzielne dania. Bardziej sprawdzi się jak dodatek do potraw mięsnych. W towarzystwie pieczonych ziemniaków na pewno urozmaici każdy […]
[…] Pieczeń polecam podawać z ziemniakami z parowaru lub pieczonymi ziemniakami z ziołami i czosnkiem […]
uwielbiam takie ziemniaczki, czesto robię dzieciom
[…] z kurczaka w miodzie i musztardzie polecam podać z pieczonymi ziemniakami, fasolką szparagową w ziołach lub z surówką z […]
[…] z kurczaka z piekarnika możesz podać z pieczonymi ziemniakami lub chrupiącymi ziemniaczanymi talarkami. Świetnie będą do nich pasować również wszelkiego […]