Znacie powiedzenie „mieć ciastko i zjeść ciastko?” Myślę, że idealnie pasuje do tego przepisu. Ostatnio eksperymentowałam z przepisami o tytułach „pieczona owsianka”, ale zawsze coś mi w nich brakowało. Owszem smakowały jak owsianka, ale ja potrzebowałam czegoś bardziej jak ciasto. Znalazłam na to proste rozwiązanie. Zastąpiłam mleko kefirem. Ja wiem, że kefir nie jest przez wiele osób lubianych i nie jest tak modny jak jogurt z granolą, ale w tym przepisie robi robotę! Nadaje on pieczonej owsiance smaku „ciastowego” (słowotwórstwo poziom bloggerka kulinarna). W tym momencie wracamy do powiedzenia z początku wpisu. Moja pieczona owsianka jest zbliżona do ciasta, nie zawiera cukru oprócz tego naturalnie zawartego w owocach świeżych i suszonych. Do tego bogata jest w błonnik pokarmowy, a kefir dostarcza nam źródła białka. Ciastko na śniadanie i jednocześnie zdrowy posiłek – brzmi nieźle co?
Owsianka jest bardzo szybka do wykonania. Mieszamy mokre składniki z suchymi wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do momentu aż zarumieni się góra. Możecie ją również wykonać w ramach deseru do popołudniowej kawy Powiedzcie rodzinie i znajomym, że to taka szarlotka z płatków owsianych. Od razu im się skojarzy z deserem to może nie będą stawiać takich oporów przed spróbowaniem (wiecie trochę sztuczek psychologicznych w słusznym celu nie zaszkodzi).
Wskazówki
- Zamiast naczynia żaroodpornego możesz użyć małej blachy lub keksówki. Dobrym pomysłem jest również wyporcjowanie masy do kokilek.
- Pieczoną owsiankę krój gdy lekko przestygnie. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ją na 5-10 minut. Pokrojona gdy jest jeszcze gorąca może ci się rozsypać.
- Aby uniknąć rozsypania owsianki wyjmuj ją wsuwając łopatkę zdecydowanym ruchem pod ukrojoną porcję.
- Dodając jajka do potraw należy sprawdzić ich świeżość. Najpierw jajko wybij na talerzyk, a następnie oceń świeżość. Dopiero wtedy dodawaj do potrawy.
- Użyj banana, który jest już lekko ciemny. Nada większej słodyczy.
Pieczona owsianka z płatków owsianych z jabłkami
ilość porcji: 3
Składniki
-
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 kubek kefiru o gramaturze 400 g
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka średniej wielkości
- 1 banan
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- olej i bułka tarta do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
1. Nastaw piekarnik na 180° C.
2. Do miski wlej kefir, mleko oraz dodaj jajko, a następnie całość wymieszaj.
3. Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie rozgnieć go za pomocą widelca w większej misce.
4. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dodaj do banana.
5. Do miski z bananem i jabłkiem dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy. Następnie całość wymieszaj.
6. Mokre składniki wymieszaj z suchymi.
7. Naczynie żaroodporne posmaruj oleje roślinnym np. za pomocą pędzelka silikonowego. Następnie oprósz je bułką tartą.
8. Do naczynia żaroodpornego wlej masę na pieczoną owsiankę. Całość dokładnie ugnieć łyżką.
9. Owsiankę piecz w 180°C ok. 30 minut aż wierzch się zarumieni.
Pysznie wyglada, to dla mnie danie, mniamm.
Wygląda świetnie! Na pewno smakuje wybornie 🙂
Robilam podobną pycha☺
Pyszny pomysł na śniadanie:)
Bardzo lubię taką pieczoną owsiankę na śniadanie, szczególnie w zimie 🙂
Ojej, jakie pyszności u Ciebie!!!! 🙂