Pasta z soczewicy i pieczonej papryki

pasta z soczewicy

W poprzednim poście podałam wam przepis na pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Drugą moją propozycją na jesienne śniadania jest pasta z soczewicy i pieczonej papryki. Ma ona tą przewagę nad tą z ciecierzycy, że nie musicie moczyć wcześniej nasion, więc możecie ją przygotować w każdej chwili.

Oprócz typowych rozgrzewających przypraw na jesienne wieczory takie jak pieprz cayenne i imbir dodałam do niej cząber. Pasuj on do wszystkich strączkowych nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Cząber bowiem pomaga w trawieniu strączków, które dla wielu ludzi mogą być ciężkostrawne


Pasta z soczewicy i pieczonej papryki

pasta z soczewicy

ilość porcji: salaterka

Składniki

    • 100 g czerwonej soczewicy
    • 1 czerwona papryka
    • 1/2 czerwonej cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki wędzonej papryki
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
    • 2-4 łyżki oliwy
    • sól

Sposób przygotowania

1. Zagotuj w garnku wodę i gotuj soczewicę przez 15 -20 minut w proporcji 2:1 (2 miarki wody do 1 miarki soczewicy).

2. W między czasie umyj i przekrój na pół czerwona paprykę. Następnie usuń z niej gniazda nasienne.

3. Cebulę pokrój w 4 cząstki.

4. Obierz czosnek.

5.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojoną paprykę do góry grzbietem, cebulę oraz czosnek. Całość piecz w 180*C do momentu aż skórka na papryce stanie się pomarszczona.

6. Paprykę ostudź, zdejmij z niej skórkę. Następnie pokrój na mniejsze kawałki

7. Do miski wsyp ugotowaną soczewicę, upieczone warzywa oraz pozostałe składniki. Następnie całość zblenduj.

8. Pastę z soczewicy i pieczonej papryki podawaj razem z ulubionym pieczywem lub z krakersami.


Smacznego!

Często przyrządzacie samemu pasty do chleba?
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika Nowakowska

Uwielbiam soczewice! W połączeniu z papryką smak musi być wręcz idealny 😉

Agnes Agnieszka

nie jadłam soczewicy

Pełnia Smaków

Uwielbiamy takie pasty oraz połączenia smaków 🙂 Pozdrawiamy 🙂

Pełnia Smaków

Mniam! Zapowiada się mega smacznie 🙂

Ilona

Szczerze nigdy nie próbowałam soczewicy