W poprzednim poście podałam wam przepis na pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Drugą moją propozycją na jesienne śniadania jest pasta z soczewicy i pieczonej papryki. Ma ona tą przewagę nad tą z ciecierzycy, że nie musicie moczyć wcześniej nasion, więc możecie ją przygotować w każdej chwili.
Oprócz typowych rozgrzewających przypraw na jesienne wieczory takie jak pieprz cayenne i imbir dodałam do niej cząber. Pasuj on do wszystkich strączkowych nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Cząber bowiem pomaga w trawieniu strączków, które dla wielu ludzi mogą być ciężkostrawne
Pasta z soczewicy i pieczonej papryki
Składniki
-
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 2-4 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania
1. Zagotuj w garnku wodę i gotuj soczewicę przez 15 -20 minut w proporcji 2:1 (2 miarki wody do 1 miarki soczewicy).
2. W między czasie umyj i przekrój na pół czerwona paprykę. Następnie usuń z niej gniazda nasienne.
3. Cebulę pokrój w 4 cząstki.
4. Obierz czosnek.
5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojoną paprykę do góry grzbietem, cebulę oraz czosnek. Całość piecz w 180*C do momentu aż skórka na papryce stanie się pomarszczona.
6. Paprykę ostudź, zdejmij z niej skórkę. Następnie pokrój na mniejsze kawałki
7. Do miski wsyp ugotowaną soczewicę, upieczone warzywa oraz pozostałe składniki. Następnie całość zblenduj.
8. Pastę z soczewicy i pieczonej papryki podawaj razem z ulubionym pieczywem lub z krakersami.
Uwielbiam soczewice! W połączeniu z papryką smak musi być wręcz idealny 😉
nie jadłam soczewicy
Uwielbiamy takie pasty oraz połączenia smaków 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Mniam! Zapowiada się mega smacznie 🙂
Szczerze nigdy nie próbowałam soczewicy