Dzisiaj przepis na pastę z sera feta i kukurydzy. Zrobiłam ją z pozostałości fety, którą dodawałam do sałatki. Pastę tą wykonuje się bardzo szybko, więc jeżeli zalega wam w lodówce kawałek fety lub kukurydza z puszki to zachęcam do jej wykonania.
Ser feta to grecki produkt, a pierwsze wzmianka o serze podobnym do niego pojawiła się w Odysei Homera powstałej w VIII wieku p.n.e. Według mitologii greckiej ser feta został po raz pierwszy wyprodukowany przez cyklopa Polyfimosa z mleka owiec, które hodował.
Pasta z sera feta i kukurydzy
ilość porcji: mała miseczka
Składniki
-
- 200g sera feta
- 100g kukurydzy konserwowej
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ser feta pokrój na mniejsze kawałki.
2. Wrzuć do miski pokrojony ser feta oraz jogurt naturalny, a następnie całość rozgnieć widelcem.
3. Dodaj kukurydzę i całość wymieszaj.
4. Dopraw do smaku pieprzem.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty więc koniecznie wypróbuję ten przepis 🙂
mmm wygląda bardzo apetycznie 🙂