Papryka faszerowana soczewicą to świetny pomysł na wegański obiad. Doprawiona aromatycznymi przyprawami będzie stanowiła świetną propozycję na jesienne danie.
Czerwona soczewica – źródło białka
W diecie wegańskiej białko dostarczamy z roślin. Grupą roślin o ich dużej zawartości są nasiona roślin strączkowych do których należy soczewica. Stanowią również dobre źródło tiaminy, kwasu foliowego czy choliny. Są to nazwy witamin z grupy, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Soczewica to nietypowa roślina strączkowa. Większość z nich wymaga wcześniejszego kilkugodzinnego namoczenia przed gotowaniem. Soczewicy nie musimy moczyć, także jeśli macie na to ochotę może od razu przygotować z niej potrawę.
Ryż brązowy – źródło złożonych węglowodanów
W przepisie na paprykę faszerowaną soczewicą znajdziecie również ryż brązowy. Ma on tą przewagę nad białym, że zawiera o wiele więcej korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Ma również więcej błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę naszych jelit i sprawia, że jesteśmy syci na dłużej . Niestety minusem ryżu brązowego jest dłuższy czas gotowania.
Papryka – podstawa dania
Główną bohaterką tej potrawy jest papryka. Do tego dania wybrałam paprykę czerwoną ponieważ jej słodki smak świetnie komponuje się ze składnikami farszu takimi jak bazylia, oregano czy koncentrat pomidorowy.
Papryka faszerowana soczewicą
czas przygotowania: 40 minut + 20 minut pieczenie
poziom trudności: ●●○○
ilość porcji: 3
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Ugotuj soczewicę: do garnka wlej 2 szklanki wody i zagotuj ją. Następnie wsyp opłukaną na sicie czerwoną soczewicę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Soczewicę posól dopiero pod koniec gotowania ponieważ jeśli zrobisz to wcześniej czas gotowania znacznie się wydłuży.
2. Ugotuj ryż brązowy: do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wrzuć woreczek ryżu i całość gotuj ok. 30 minut.
3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
4. Czosnek obierz, a następnie przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
5. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, następnie dodaj cebulę i smaż aż się ona zeszkli. Następnie dodaj czosnek i całość smaż ok. 1-2 minut na średnim ogniu. Uważaj aby czosnek się nie spalił.
6. Papryki przekrój na pół następnie usuń gniazda nasienne. Posyp solą i pieprzem.
7. Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, ugotowany ryż, podsmażona cebulę z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, musztardę, bazylie, oregano oraz 2 łyżki oleju. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Tak przygotowanym farszem nadziej papryki.
9. Nafaszerowane papryki ułóż na blaszce i piecz 20 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!
świetny pomysł na farsz