Niedawno przygotowałam na obiad makaron z pieczarkami. Mamy środek lata i chyba większość z nas nie ma najmniejszej ochoty stać przy kuchence i tworzyć skomplikowane dania. Ja nie mam na to chęci dlatego ostatnio przygotowuje głównie dania jednogarnkowe takie właśnie jak makaron z pieczarkami. Jest to smaczne danie, pełne różnych aromatów, które skutecznie pobudzą wasz apetyt w te upalne dni.
Wskazówki
- Natkę pietruszki i koperek zawsze dodawaj już do gotowych dań. Po pierwsze zapobiegniesz w ten sposób utracie wrażliwej na wysoką temperaturę witaminy C, a po drugie liście zachowają swój ładny zielony kolor.
- Pieczarki posól dopiero pod koniec smażenia. Wtedy puszczą mniej wody.
Makaron z pieczarkami
ilość porcji: 5
Składniki na makaron
-
- 500 g makaronu penne
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g boczku parzonego w plastrach
- 1 żółta papryka
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oleju
Składniki na sznycle z indyka
-
- 250 g sznycli z indyka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki octu z białego wina
Sposób przygotowania
1. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz do momentu aż skórka zbrązowieje. Po ostudzeniu pokrój ją w paski.
2. Do miseczki wsyp słodką paprykę oraz sól i pieprz według uznania, następnie dodaj ocet z białego wina. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstanie pasta.
3. Filety z kurczaka umyj i osusz, posmaruj je wcześniej przygotowaną pastą. Następnie włóż je pod przykryciem do lodówki.
4. Cebule umyj, obierz i pokrój w kostkę.
5. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry.
6. Plastry boczku pokrój na mniejsze kawałki.
7. Posiekaj natkę pietruszki.
8. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i podsmaż boczek do momentu aż zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
9. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone pieczarki, ziele angielskie i kmin rzymski. Pod koniec smażenia całość dopraw solą i pieprzem.
10. W między czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
11. Rozgrzej patelnie grillową (możesz posmarować ją olejem za pomocą pędzelka). Usmaż z obu stron filety z kurczaka
12. Do miski wrzuć makaron, pokrojoną paprykę, pieczarki z boczkiem oraz pokrojone w paski filety z kurczaka. Całość wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki.