Dodatek szpinaku to jeden z popularniejszych pomysłów na makaron. Prezentuje wam jego nieco bardziej urozmaiconą wersję czyli makaron z pesto i szpinakiem
Wersja wege czy z mięsem?
Makaron z pesto i szpinakiem przygotowałam w wersji wegańskiej, ponieważ miałam kostkę tofu w lodówce, która czekała na swoją kolej. To danie będzie jednak równie dobrze smakować razem z kurczakiem. Wybór należy do Ciebie.
Czym doprawić makaron ze szpinakiem?
Ja postawiłam na proste rozwiązanie. Do szpinaku dodałam czosnek, którego nie mogłoby tutaj zabraknąć. Oprócz niego dodałam również pesto, które tak naprawdę robi całą robotę za nas. Dla przełamania smaku w daniu pojawiło się również kilka zielonych oliwek.
Makaron z pesto i szpinakiem – przepis
ilość porcji: 2 porcje
Składniki
- 200 g makaronu wstążki
- 225 g mrożonego szpinaku (1/2 paczki)
- 180 g tofu (1 kostka)
- 1 łyżeczka pesto
- 2 łyżki jogurtu sojowego
- 12 zielonych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Tofu lub kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Tofu smaż tak długo aż się zrumieni, a kurczaka aż nie będzie surowy. Po usmażeniu przełóż do miseczki.
- Na patelni ponownie rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Aby uniknąć spalenia czosnku, przy jego dodawaniu wyłącz palnik na pół minuty i ponownie włącz, ustawiają mały ogień. Czosnek smaż ok. 3 minut.
- Do czosnku dodaj mrożony szpinak i duś pod przykryciem ok. 10 minut często mieszając.
- Do szpinaku dodaj pesto, jogurt, zioła prowansalskie oraz pokrojone na pół oliwki, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj tofu lub kurczaka, całość wymieszaj i podgrzewaj cały czas mieszając jeszcze ok. 2 minut.
- Sos z pesto i szpinaku podawaj z ugotowanym makaronem wstążki.