Poniżej prezentuje wam przepis na makaron penne z warzywami, który przyprawiłam świeżymi ziołami. Podczas tegorocznego lata doceniłam to jaki wspaniały aromat i smak nadają potrawą świeże zioła. Dotychczas stosowałam głównie suszone, które są dobrym rozwiązaniem podczas zimy lub gdy nie mamy dostępu do świeżych i trochę żałuje, że prędzej nie zainteresowała się nimi, bo czuć zdecydowaną różnicę w smaku i aromacie. To jest moje kulinarne odkrycie tego lata. Rozwodzę się nad tymi ziołami, ale głównym bohaterem tej potrawy jest makaron. Dokładnie makaron penne z warzywami. Danie, które możecie zaserwować zarówno na obiad czy kolacje na ciepło. Możecie je również zapakować do pudełka na lunch do pracy.
Makaron penne z warzywami podałam razem ze sznyclami z indykami, które usmażyłam na patelni grillowej. Jeżeli dobrze zorganizujesz swój czas to może to wykonasz je wbrew pozorom bardzo szybko
Nie pozostało mi nic innego, jak zaprosić was na makaron penne z warzywami podany z aromatycznym sosem ziołowym.
Makaron penne z warzywami
ilość porcji: 3
Składniki na makaron z warzywami
-
- 300 g makaronu penne
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 200 g świeżego szpinaku
- kilka oliwek
Składniki na sznycle
-
- 300 g sznycli z indyka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki octu z białego wina
Składniki na dressing
-
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść liści świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego oregano
- 2 liście świeżej szałwii
- sól
- pierz
Sposób wykonania
1. Rozgrzej piekarnik do 180*C oraz nastaw garnek z osoloną wodą do ugotowania cukinii i makaronu
2. Rozpocznij od przygotowania sznycli. Do miseczki wsyp słodką paprykę oraz sól i pieprz według uznania, następnie dodaj ocet z białego wina. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstanie pasta
3. Sznycle z indyka umyj i osusz, posmaruj je wcześniej przygotowaną pastą. Następnie włóż je pod przykryciem do lodówki
4. Paprykę przekrój na pół usuń gniazda nasienne i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu aż papryka od góry delikatnie się przypiecze
5. Cukinie umyj, obierz, opłucz i przekrój na pół. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą.
6. Do drugiego garnka wrzuć makaron penne. Ugotuj go al dente
7. W między czasie przygotuj dressing. Oliwę, sok z cytryny zioła oraz sól i pieprz zblenduj
8. Upieczoną paprykę oraz ugotowaną cukinie pokrój w paski.
9. Szpinak zblanszuj – wrzuć do wrzącej wody na 30 sekund, następnie odcedź i przelej zimną wodą
10. Do miski wrzuć ugotowany makaron, pokrojoną paprykę i cukinie oraz zblanszowany szpinak. Następnie dodaj dressing i całość dokładniej wymieszaj
11. Rozgrzej patelnie grillową (możesz posmarować ją olejem za pomocą pędzelka). Usmaż z obu stron sznycle z indyka
12. Na talerze nałóż makaron z warzywami, posyp oliwkami. Na górze ułóż pokrojone w paski sznycle z indyka
13. Jeżeli chcesz całość możesz posypać twardym serem takim jak parmezan
Smacznego!