Lasagne to danie, które zachwyca dorosłych i dzieci. Sprawdzi się jako posiłek w ramach codziennego obiadu lub na elegancką kolację. To jedno z tych dań, które jak raz zrobisz to zawsze do niego wracasz.
Składniki na lasagne
Przepisów na lasagne jest mnóstwo. Tak jak receptura niemal każdej włoskie potrawy, sposób przygotowania rożni się w zależności od regionu. W Polsce lasagne najczęściej kojarzymy w wersji z mięsno-pomidorowym sosem zwanym ragu w połączeniu z sosem beszamelowym. Mój przepis jest właśnie inspirowany tą wersją.
Sos ragu przygotowywany jest z mięsa mielonego oraz pomidorów. Ja wykorzystałam mięso mielone z indyka. Zamiast świeżych pomidorów użyłam przecieru pomidorowego z prostego powodu jakim jest oszczędność czasu. Przygotowanie sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów jest czasochłonne (sprawdź przepis na sos ze świeżych pomidorów). Lubię eksperymentować w kuchni, ale lubię również ułatwiać sobie zadania kiedy nie mam takich możliwości. Dzięki temu wciąż mogę się cieszyć domową kuchnią przy małym nakładzie czasu.
Wskazówki do przepisu
Oprócz pomidorów, sos ragu zawiera również inne warzywa. W przepisach najczęściej można spotkać marchewkę oraz seler naciowy. Ja zrezygnowałam z selera naciowego na rzecz większej ilości marchewki, ale jeśli macie ochotę możecie połowę ilości marchwi w przepisie zamienić na seler.
Ilość płatów makaronu lasagne do przygotowania dania jest ciężka do oszacowania ponieważ zależy to od wielkości naczynia w którym będziecie przygotowywać danie. Z doświadczenia wiem, że 1 opakowanie makaronu o masie 500 g wystarczy, a nawet trochę go zostanie. Kupując makaron warto kupić ten, który nie wymaga wcześniejszego gotowania (np. makaron Barilla lub Combino dostępny w Lidlu). Taki makaron możecie bezpośrednio z paczki kłaść do naczynia żaroodpornego ponieważ zmięknie on w trakcie pieczenia pod wpływem sosu.
Lasagne – przepis
ilość porcji: 6
Składniki na sos mięsno-pomidorowy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 500 g przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem!) lub passaty
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- 1 opakowanie makaronu do lasagne
- 150 g sera mozzarella, tartego
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywa. Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój w kostkę, czosnek obierz, a następnie przeciśnij przez praskę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do mięsa mielonego dodaj dwie szczypty soli i pieprzu, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj cebulę i smaż ją, często mieszając do momentu aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i ponownie smaż na średnim ogniu ok. 1 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj startą marchewkę i smaż kolejne 3 minuty. Gdy warzywa się usmażą odłóż je na osobny talerz. W tym samym garnku rozgrzej ponownie 1 łyżkę oleju i usmaż mięso.
- Do usmażonego mięsa dodaj wcześniej usmażone warzywa, przecier pomidorowy oraz bulion. Całość gotuj ok. 30 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go suszoną bazylią oraz solą i pieprzem do smaku.
- W między czasie przygotuj sos beszamelowy. W drugim garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż ok. 1 min. intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Następnie wciąż mieszając wlej stopniowo mleko. Całość gotuj na średnim ogniu, często mieszając aż zgęstnieje. Sos początkowo będzie bardzo rzadki, ale nie przejmuj się tym. Po kilku minutach zgęstnieje. Gdy będzie już gotowy dopraw go szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Gdy piekarnik będzie się rozgrzewał, zacznij układać warstwy lasagne. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź odrobinę sosu beszamelowego, ułóż pierwszą warstwę makaronu, polej ją sosem mięsno-pomidorowym, następnie rozprowadź sos beszamelowy i posyp odrobiną mozzarelli. Całość powtórz aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być sosy oraz ser.
- Tak przygotowaną lasagne piecz około 40 minut w piekarniku.
W takiej wersji lasagne jeszcze nie próbowałam, ale musi być bardzo pyszna!
Jadłam całkiem podobną ostatnio. Uwielbiam ją, smakuje wyśmienicie!
Nie przepadam za tradycyjną lasagne, ale muszę napisać że taką wersję chętnie bym zjadła. 🙂
Spróbuję 🙂 Ta wersja wydaje mi się jeszcze lepsza od tradycyjnej.
Super alternatywa. Zapiszę i wkrótce chętnie wypróbuję. 🙂
Nie robiłam z mięsem drobiowym. Następnym razem będę musiałą spróbować.
Czasami robię z mięsem drobiowym. Jest naprawdę smaczna
Ostatnio zmieszałam mięso drobiowe z wieprzowym. Też było bardzo dobre
Hmm. Domowa lasagne zawsze smakuje najlepiej, ale w takiej wersji jeszcze jej nie próbowałam!
Lasagne uwielbiam od dziecka! Chętnie spróbuje Twojego przepisu!
Tę potrawę uwielbiam w dosłownie każdym wydaniu!
Czasem robię taką, tylko moja nie trzyma się tak łądnie jak twoja.
Dawno nie robiłam tej potrawy. Musze w końcu się zabrać za to i zrobić
Nie robiłam jeszcze z drobiowym mięsem. Będę musiała niedługo spróbowac
Drobiowa lassagne jak dla mnie lepsza od tradycyjnej. Robię już tylko taką. 🙂
Z drobiowym nie robiłam jeszcze. Na pewno spróbuję