Sos słodko – kwaśny jest znany jako danie ze słoika, które pozwala na przygotowanie szybkiego obiadu. Wystarczy ugotować ryż i gotowe. Ja mam dla was jednak propozycję na domowy sos – słodko kwaśny z ananasem. Nie obiecuje, że będzie tak szybko jak przygotowanie dania ze słoika, ale gwarantuje, że będzie naprawdę pysznie. Po spróbowaniu tego sosu nie będziecie chcieli sięgać po ten kupny.
Sos – słodko kwaśny z ananasem idealnie pasuje do dań z drobiu i ryb. Lubię go podawać z kurczakiem upieczonym w panierce z jajka mąki. Koniecznie ją wypróbujcie. Zamiast kurczaka możecie również użyć ryby. Będzie równie pysznie.
Przejrzałam kilka przepisów aby stworzyć ten jeden idealny. Możecie przygotować jego większą ilość i zapasteryzować w słoikach na dni gdy nie macie czasu na gotowanie.
Wskazówki
- Pierś z kurczaka możesz opanierować również w sezamie
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z ananasem
ilość porcji: 4
Składniki na sos
-
- 1 puszka ananasa
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 200 g ryżu
Składniki na kurczaka
-
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Zalewę z ananasa z puszki przelej do szklanki, następnie krążki ananasa pokrój w drobną kostkę.
2. Marchewkę obierz, a następnie pokrój w zapałkę.
3. Paprykę pokrój w cienkie paski.
4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
5. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj do zalewy z ananasa.
6. Rozgrzej odrobinę oleju w garnku o grubym dnie. Następnie dodaj pokrojoną cebulkę i całość smaż aż się zeszkli.
7. Do cebulki dodaj cukier oraz sok z pomarańczy razem z zalewą z ananasa. Następnie dodaj sos sojowy oraz ocet ryżowy. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania cały czas mieszając aby rozpuścił się cukier.
8. Do gotującego się sosu dodaj pokrojonego ananasa, marchewkę oraz paprykę. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Zwróć szczególną uwagę na marchewkę ponieważ potrzebuje najwięcej czasu.
9. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobinę wody. Wlej do sosu cały czas go mieszając. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wody, jeżeli zbyt rzadki dodaj odrobinę zawiesiny z mąki ziemniaczanej. Następnie całość chwilę gotuj cały czas mieszając.
10. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w paski. Następnie przypraw solą i pieprzem.
11. Rozkłóć w misce jajka, następnie cały czas mieszając dodaj mąki pszennej. Wymieszaj na jednolitą masę oraz dodaj pieprz i sól.
12. Rozgrzej olej.
13. Wysyp na talerz odrobinę mąki pszennej. Kurczaka panieruj kolejno w mące, a następnie w mieszaninie mąki z jajkiem. Opanierowanego kurczaka wykładaj od razu na rozgrzany tłuszcz. Całość smaż na wolnym ogniu z obu stron.
14. W między czasie ugotuj ryż. Jeżeli używasz ryżu sypkiego to proporcja wody do ryżu wynosi 2:1. Pamiętaj, że ryż gotuje się od wrzącej wody.
15. Na talerz wyłóż ryż, następnie polej go sosem słodko-kwaśnym, a obok ułóż usmażone kawałki kurczaka.
Uwielbiam kurczaka na słodko 🙂
Coś jak najbardziej dla mnie 🙂
[…] Makaron ryżowy po chińsku podałam z kurczakiem w cieście z jajka i mąki, który już pokazywałam w przepisie na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem […]
Pyszny kurczak i doskonały sos.