Kotlety rybne to świetna alternatywa dla tradycyjnie smażonych filetów rybnych. Są świetnym pomysłem na przemycenie ryby do jadłospisu osób, które jej nie lubią. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale można je również spożyć w ramach kolacji razem z sałatką warzywną.
Ludzie dzielą się na dwie grupy. Na tych co uwielbiają zieleninę w potrawach i na tych, którzy jej nienawidzą. Ja należę do grupy pierwszej. Szczególnie lubię ją dodawać przygotowując potrawy rybne. Mój przepis na kotlety rybne zawiera spore jej ilości, ale ilość możecie zmodyfikować pod wasz gust.
Kotlety rybne nie są czasochłonnym daniem do przygotowania, ale ich smażenie może sprawić trochę trudności osobom początkującym w kuchni stąd przepis ma 4 na 5 kropek w poziomie trudności. Nie zrażajcie się tym jednak, bo wszystkiego da się nauczyć. Musicie tylko poświęcić trochę uwagi na ich obracanie. Upewnijcie się również, że masa jest zwarta. Jeżeli czujecie, że możecie mieć problem przy smażeniu to dodajcie trochę więcej mąki niż jest podane w przepisie.
Poniższy przepis na kotlety rybne nie wymaga użycia maszynki do mielenia ponieważ są to tzw. siekane kotlety. Jeżeli lubicie takie przepisy to polecam również kotlety siekane z kurczaka.
Wskazówki
- Aby łatwiej obrać czosnek, należy przygnieść go szerszym bokiem noża. Wtedy łupinka powinna zejść bez problemu
- Przed wyciśnięciem soku z cytryny roluj ją przez chwilę po blacie. Będzie ci łatwiej ją wycisnąć.
Kotlety z ryby
Składniki
-
- 300 g filetów z ryby
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Filety z ryby umyj, a następnie drobno posiekaj.
2. Do posiekanych filetów dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, soki z cytryny. sól oraz pieprz. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa wydaje ci się zbyt wodnista to dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej
3. Rozgrzej na patelni tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię nakładaj kotlety za pomocą łyżki. Po nałożeniu porcji przyciśnij ją odrobinę łyżką. Masa gdy trochę postoi może podchodzić wodą, dlatego przed każdym jej nałożeniem na patelnie delikatnie ją przemieszaj. Smaż kotlety na wolnym ogniu.
4. Najtrudniejsza część – obracanie. Weź dwie łopatki. Jedną przytrzymaj sobie kotlet z boku, trzymając ją pionowo do kotleta, natomiast drugą wsuń zdecydowanym ruchem pod spód kotleta następnie delikatnie obróć.
5. Kotlety z ryby smaż na złocisty kolor z obu stron.