Pogoda ostatnio dopisuje. Aż za bardzo.Wskazówka termometru sięga coraz wyżej, a wszystkie okna pootwierane w domu nie pomagają w ochłodzeniu się. Nie wiem jak wy, ale ja przez te upały nie mam kompletnie apetytu. Jedyne co mogłabym jeść to lody i owoce, więc staram się wymyślać takie potrawy, które są lekkie i nie wymagają stania w kuchni. Jedną z takich potraw są kotlety z jajka. Są one delikatne w smaku, nie są ciężkostrawne, a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Dodajcie do tego młode ziemniaczki, surówkę ze świeżych warzyw i letni obiad gotowy. Możecie również podać je z maślanką i kefirem, to połączenie jest równie smaczne.
Kotlety z jajek możecie przygotować na drugie śniadania do pracy czy później podczas jesieni do szkoły. Na zimno smakują tak samo dobrze.
KOTLETY Z JAJEK
WSKAZÓWKI
- Aby ugotować jajko na twardo wkładamy je do zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Gdy woda zagotuje się, wtedy gotujemy jajka jeszcze przez 8-10 minut. Następnie schładzamy je zimną wodą.
- Dodatek soli do wody w której gotują się jajka sprawi, że skorupka będzie łatwiej odchodzić.
Składniki
- 11 jajek
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania
- 10 jajek gotujemy na twardo, następnie obieramy je ze skorupki i przepuszczamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Bułkę pszenną zalewamy zimą wodą.
- Zagotowujemy wodę. Cebule myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną umieszczamy na sitko i przelewamy wcześniej ugotowaną gorącą wodą, a następnie zimną. Wrzucamy do miski.
- Koperek myjemy i drobno siekamy. Wrzucamy do pozostałych składników
- Rozmiękłą bułkę dokładnie odciskamy i wrzucamy do masy.
- Dodajemy surowe jajko, sól i pierz. Całość dokładnie mieszamy.
- Masę dzielimy na cztery część i z każdej formujemy po dwa kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.
- Rozgrzewamy olej i następnie smażymy kotlety do momentu aż się zrumienią. Ściągamy je z patelni i gotowe.
Smacznego!
Bardzo lubię takie kotlety 🙂 Twoje wyglądają bardzo apetycznie!