Kotlety siekane z kurczaka

Przepis na kotlety siekane z kurczaka często pojawiał się gdy szukałam inspiracji na obiad z fileta drobiowego.  Długo zajęło mi zabranie się za niego, czego bardzo żałuje, bo kotleciki wyszły przepyszne.

Poniższy przepis na kotlety siekane z kurczaka stanowi moją wariację na temat tej potrawy. Zrezygnowałam w nich z sera, który często się pojawia w przepisach, ale to ze względów kalorycznych. Ser z założenia ma stanowić dodatkowy czynnik zespalający razem z jajkiem, ale bez tego kotlety wychodzą dobre i nie rozpadają się podczas smażenia.

Jedną z przypraw, które użyłam jest kurkuma. Kurkuma nie tylko idealnie podkreśla smak drobiowych potraw i nadaje im piękną żółtą barwę, ale również ma szereg właściwości zdrowotnych. Kurkumina – związek zawarty w kurkumie ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.


Kotlety siekane z kurczaka

ilość porcji: 4

Składniki

    • 2 piersi z kurczaka
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • olej

Sposób wykonania

1. Umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój w małą kostką maksymalnie 0,5×0,5 cm

2. Dodaj do pokrojonych filetów rozbite jajko, mąkę ziemniaczaną, posiekany szczypiorek, majonez i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut do lodówki.

3. Na patelni rozgrzej olej, następnie za pomocą łyżki nakładaj i formuj kotlety. Smaż do momentu zrumienienia ich z obu stron.

5. Kotlety serwuj z surówką i ziemniakami.

Smacznego!

Jakie są wasze ulubione sposoby na kurczaka?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Glam Girl

Chyba zrobię, choć jestem totalną nogą w dziedzinie gotowania 😀

[…] z groszkiem cukrowym możesz podać z kotletami siekanymi z kurczakiem, kotletami z ryby lub piersią z kurczaka w miodzie i […]