Przepis na kotlety siekane z kurczaka często pojawiał się gdy szukałam inspiracji na obiad z fileta drobiowego. Długo zajęło mi zabranie się za niego, czego bardzo żałuje, bo kotleciki wyszły przepyszne.
Poniższy przepis na kotlety siekane z kurczaka stanowi moją wariację na temat tej potrawy. Zrezygnowałam w nich z sera, który często się pojawia w przepisach, ale to ze względów kalorycznych. Ser z założenia ma stanowić dodatkowy czynnik zespalający razem z jajkiem, ale bez tego kotlety wychodzą dobre i nie rozpadają się podczas smażenia.
Jedną z przypraw, które użyłam jest kurkuma. Kurkuma nie tylko idealnie podkreśla smak drobiowych potraw i nadaje im piękną żółtą barwę, ale również ma szereg właściwości zdrowotnych. Kurkumina – związek zawarty w kurkumie ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Kotlety siekane z kurczaka
ilość porcji: 4
Składniki
-
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej
Sposób wykonania
1. Umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój w małą kostką maksymalnie 0,5×0,5 cm
2. Dodaj do pokrojonych filetów rozbite jajko, mąkę ziemniaczaną, posiekany szczypiorek, majonez i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut do lodówki.
3. Na patelni rozgrzej olej, następnie za pomocą łyżki nakładaj i formuj kotlety. Smaż do momentu zrumienienia ich z obu stron.
5. Kotlety serwuj z surówką i ziemniakami.
Chyba zrobię, choć jestem totalną nogą w dziedzinie gotowania 😀
[…] z groszkiem cukrowym możesz podać z kotletami siekanymi z kurczakiem, kotletami z ryby lub piersią z kurczaka w miodzie i […]