W dzisiejszym wpisie mam dla was przepis na karkówkę z piekarnika w sosie szałwiowym. W tym roku mam dostęp do świeżych ziół dlatego staram się je wykorzystać jak tylko się da. Dzisiaj padł wybór na szałwię. Jeżeli szukacie pomysłu na potrawę z szałwią, wypróbujcie tą pieczeń. Co prawda nie jest ona popularna w polskiej kuchni, bardziej cenimy ją ze względu na korzystny wpływ na zdrowie, a szkoda, że tylko (lub aż :)) do tego, bo idealnie pasuje do różnorodnych potraw, szczególnie tych mięsnych.
Karkówkę upiekłam w specjalnie przeznaczonym do tego rękawie do pieczenia, ale możecie wybrać dowolną metodą którą lubicie.
Do marynaty dodałem sok z cytryny. Zakwaszenie mięsa sprawia, że jest ono bardziej kruche i delikatne w smaku. Zamiast cytryny można również użyć octu. W przypadku mięs czerwonych idealnie pasuje ocet winny czerwony.
Wskazówki
- Przy zagęszczaniu potraw zasmażką należy stosować się zasady aby zimny płyn wlewać do ciepłej zasmażki, lub ciepły płyn do zimnej zasmażki.
- Aby łatwiej usunąć łupinę z czosnku, przygnieć ząbek bokiem ostrza noża.
Karkówka z piekarnika w sosie szałwiowym
ilość porcji: 8
Składniki na pieczeń
-
- 1 kg karkówki
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka posiekanych liści szałwii
- 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
- 1 łyżeczka posiekanych liści oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała cebula
Składniki na sos szałwiowy
-
- 1 szklanka soku pozostałego po pieczeniu karkówki
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka posiekanej szałwii
Sposób przygotowania
1. Do miski wrzuć wszystkie zioła, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, olej oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj.
2. Mięso umyj i osusz, następnie natrzyj z każdej strony marynatą.
3. Cebulę, umyj, obierz, opłucz. Następnie pokrój w piórka.
4. Mięso obłóż pokrojoną cebulą, przykryj naczynie i umieść je w lodówce na przynajmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.
5. Mięso razem z marynatą włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170*C. Piecz około 1 godziny.
6. Wyjmij upieczone mięso, następnie 1 szklankę soku pozostałego po pieczeniu przelej do garnka i dodaj wodę.
7. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąką i zasmażaj do uzyskania zasmażki II stopnia. (jak zrobić zasmażkę przedstawiłam w tym wpisie)
8. Wlej część „wywaru” przeznaczonego na sos na patelnie ze zasmażką i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do reszty sosu. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania, cały czas mieszając.
9. Zdejmij sos z palnika, dodaj śmietankę i posiekaną szałwię. Całość wymieszaj.
10. Pieczeń podaj razem z sosem.