Fotografia pomimo przeczytania tysiąca poradników jest wciąż dla mnie ciężkim orzechem do ugryzienia. Szczególnie teraz gdy dzień jest coraz krótszy. Decydując się na założenie bloga kulinarnego, musiałam poznać jej tajniki i idzie mi to raz lepiej raz gorzej. Szczególnie ciężko idzie mi uwiecznianie na zdjęciach deserów, nie wiem z której strony ugryźć ten temat. Dlatego mam nadzieję, że opis wystarczająco zachęci was do skorzystania z przepisu, bo uwierzcie mi że warto.
Sezon na śliwki trwa. Ostatnio gdy byłam na targu niemal każdy sprzedawca warzyw i owoców miał je na swoim stanowisku. Jak już wiecie, albo nie wiecie jestem fanką sezonowego jedzenia owoców stąd też ten przepis. Śliwki pieczemy razem z cukrem, dzięki czemu powstaje słodki syrop. Polewamy nimi kwaskowaty, puszysty grecki jogurt. Całość stanowi słodki, ale dzięki jogurtowi delikatny deser, który z powodzeniem możecie podać po obfitym obiedzie. Jeżeli lubimy desery z alkoholem warto dodać odrobinę półwytrawnego czerwonego wina. Całość nabierze wtedy charakteru.
Jogurt grecki z śliwkami w syropie
ilość porcji: 2
Składniki
- 400 g śliwek węgierek dąbrowickich lub renklody (waga po usunięciu pestek)
- pół pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki cukru
- 100 ml półwytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
- 500 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół usuwamy pestkę. Każdą z połówek kroimy ponownie na pół, a następnie każdą z ćwiartki przekrawamy w poprzek na pół.
- Z połówki pomarańczy wyciskamy sok.
- Śliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, cukier oraz ewentualnie wino. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*
- Jogurt rozdzielamy do czterech pucharków, na to kładziemy jeszcze ciepłe śliwki. Przed spożyciem całość najlepiej razem wymieszać.
Bardzo często do naturalnego jogurtu dodaję jakieś owoce – jest to smaczna opcja i dużo lepsza, niż kupno smakowego jogurtu, w którym można znaleźć masę chemii. Ten deserek pewnie by mi zasmakował 😉
Ja też raczej sięgam po jogurty naturalne i sama dodaję do nich dodatki. Jakiś smak gotowych jogurtów musi mnie naprawdę zaintrygować aby go kupić
Pyszne musi być 🙂
PurpurowyKsiezyc
uwielbiam dodawać coś do jogurtu 🙂 mniam
Coś prostego i na szybko, fajnie 🙂
https://smilingshrimp.blogspot.com
Pyszny i smaczny deserek 🙂