Owsianka to niekwestionowana królowa wśród słodkich śniadań. Zaletą owsianki jest jest to, że można podać ją na wiele sposobów. Dodatkowo możesz przygotować ją w wersji wege i tradycyjnej na mleku krowim. Szturmem zdobyła serca miłośników zdrowego odżywiania i śmiem twierdzić że nie ma dnia na Instagramie (przy okazji zapraszam na IG kulinarnamapa) gdzie jej zdjęcie nie przewijałoby się pod hashtagami związanymi ze zdrowym odżywianiem. To tyle wstępu, czas na konkretny. Z tego wpisu dowiesz się jak ugotować owsiankę, nie paląc garnka i połowy kuchni. Dzięki temu ty też będziesz mógł uczestniczysz w codziennych rozmowach pracy o modnych trendach żywieniowych.
Sprzęt do gotowania owsianki
Po pierwsze garnek. Dobry garnek. Przy nim będzie najwięcej wymagań. Do przygotowania owsianki najczęściej wykorzystuje się mleko. To bardzo kapryśny produkt spożywczy, który lubi się przypalać i uciekać z garnka. Tak dokładnie uciekać, jeśli nie poświęcisz mu wystarczająco uwagi możesz się pożegnać z pyszną owsianką. Garnek, który sprawdzi się przy gotowaniu owsianki powinien być wykonany ze stali nierdzewnej i posiadać grube dno. Dzięki temu minimalizujesz ryzyko przypalenia się mleka.
Inny pomocny sprzęt to drewniana lub silikonowy łyżka do mieszania owsianki oraz szklanka o pojemności 250 ml i łyżka stołowa, które będą pomocne przy odmierzaniu produktów.
Płatki owsiane – podstawa owsianki
Zacznijmy odkrywczo – potrzebujesz płatków owsianych. Do wyboru masz płatki owsiane górskie i błyskawiczne. Płatki błyskawiczne jak sama nazwa mówi są ekspresowe w przygotowania. Wszystko to dzięki wcześniejszej obróbce, której poddał je producent. Minusem jest to, że podczas tej obróbki straciły już pewne ilości składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, a proces gotowania spowodowałby kolejny straty. Na ich nie korzyść przemawia również fakt, że są one już rozdrobnione. Jeśli więc konsystencja kleiku nie jest czymś co chcesz uzyskać nie będą dobrym wyborem. Nie demonizowałabym jednak płatków błyskawicznych tak bardzo jak to często jest robione. Dzięki wcześniej obróbce sprawdzą się świetnie do spożycia na zimno, bez gotowania. Jako dodatek do jogurtu są lepszym wyborem niż górskie.
My jednak chcemy ugotować owsiankę. Tutaj zdecydowanie najlepszym wyborem będą płatki górskie. Dzięki nimi uzyskasz konsystencję w której podczas jedzenia będą wyczuwalne kawałki płatków owsianych.
Mleko, napój roślinny, a może sok?
Jak już masz płatki owsiane to musisz je w czymś ugotować. Najpopularniejszym wyborem jest mleko krowie. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej możesz wybrać te z mniejszą zawartością tłuszczu. Jak już wcześniej wspomniałam mleko jest wymagające. Wymaga troski i szczególnego traktowania jeśli nie chcemy spalić kuchni i obejść się smakiem owsianki. Przed wlaniem mleka należy opłukać garnek zimną wodą i nie wycierać go. Stworzy to izolacje, która zapobiegnie przypaleniu garnka.
W wersji wegańskiej owsiankę można przygotować wykorzystując napój roślinny. Jeśli owsianka ma być zbliżona do tradycyjnej i ma nam dostarczać białka to najlepiej wybrać napój sojowy. Jest on najbardziej zbliżony pod względem zawartości białka do mleka krowiego.
Do przygotowania owsianki można również użyć soku jabłkowego. Korzystając z tej opcji miej na uwadze, że nie będzie wtedy stanowiła ona pełnowartościowej potrawy. Taka owsianka będzie jedynie źródłem węglowodanów. Ewentualnie aby urozmaicić dietę możesz spróbować połączenia soku jabłkowego z napojem owsianym.
Stwórz pełnowartościowy posiłek
Sama owsianka ugotowana na mleku smakuje źle, nijak, wszystko co najgorsze, koszmar z dzieciństwa ze śniadania w przedszkolu. Więc skąd te zachwyty? Kluczem są odpowiednie dodatki. Tutaj masz spore pole do popisu. Możesz dodać do niej niemal każde owoce począwszy od owoców jagodowych, po jabłka, banany, pomarańcze. To tylko niektóre przykłady. Smak możesz modyfikować również dzięki dodatkowi przypraw. Jeżeli lubisz aromatyczne przyprawy koniecznie ugotuj ją z dodatkiem cynamonu, kardamonu, anyżu czy laski wanilii.
Do owsianki warto również dodać orzechy oraz nasiona. Stanowią one źródło korzystnych dla naszego zdrowia tłuszczów. Jak każdy produkt tłuszczowy są one bardzo kaloryczne, dlatego ostrożnie z ich ilością. Wystarczy kilka posiekanych orzechów lub łyżeczka nasion.
Jak przyśpieszyć gotowanie płatków owsianych?
Ustaliliśmy, że płatki błyskawiczne są średnim pomysłem na owsiankę gotowaną. Nic jednak straconego. Proces gotowania możesz przyśpieszyć dzięki wcześniejszemu namoczeniu płatków. Odmierzone płatki i mleko wymieszaj w garnku wieczór przed planowanym śniadaniem i wstaw do lodówki pod przykryciem. Rano wystarczy, że postawisz garnek na gaz i będziesz całość gotować do momentu aż zgęstnieje.
Jak ugotować owsiankę? – idealne proporcje
ilość porcji: 1 porcja
Składniki
-
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju sojowego
- 5 czubatych łyżek płatków owsianych
- ulubione owoce do podania
- ulubione orzechy lub nasiona do podania
Sposób przygotowania
1. Garnek opłucz zimną wodą. Nie wycieraj!
2. Do opłukanego garnka wlej mleko lub napój sojowy. Gotuj na średnim ogniu. Mleko często mieszaj i kontroluj. Jeżeli zacznie się podnosić wyłącz na chwilę palnik i włącz ponownie, tym razem ustawiając mały ogień.
3. Gdy mleko się zagotuje wsyp płatki owsiane. Gotuj ok. 10 minut aż owsianka zgęstnieje.
4. Owsiankę wyłóż na talerz. Podawaj z ulubionymi owocami i orzechami.
Owsianka z tego przepisu wychodzi bardzo gęsta – taką lubię najbardziej. Jeśli wolisz bardziej płynną, dodaj do mleka pół szklanki wody.
Moje ulubione sposoby na owsiankę to:
- Owsianka z nasionami szałwii hiszpańskiej chia i suszoną żurawiną
- Owsianka ze śliwkami
- Owsianka budyniowa z truskawkami
- Owsianka zimowa
W celu przygotowania owsianki najlepszym wyborem są płatki owsiane górskie, mleko lub napój sojowy. Niezbędny jest również garnek ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces gotowania, płatki owsiane warto dzień wcześniej namoczyć.
Mam nadzieję, że dzięki powyższym wskazówką już wiesz jak ugotować owsiankę.