Gulasz

gulasz

Kasza z gulaszem to jedno z tych tradycyjnych dań, które zna każdy, chociażby z domu rodzinnego. Gulasz powstał w IX wieku i było to danie spożywane przez węgierskich pasterzy. Początkowo jego składniki stanowiły jedynie mięso i cebula, dopiero później dodano paprykę, a aktualnie na całym świecie danie te podlega licznym modyfikacją. Tak naprawdę możemy dodać co tylko chcemy – pieczarki, pomidory czy marchewkę. Jeśli z kolei chodzi o rodzaj mięsa, to potrawa ta nie ma żadnych wytycznych. Możemy ją przygotować z dowolnego mięsa. W Polsce najczęściej przeznaczamy na ten cel mięso wieprzowe, które również pojawia się w moim przepisie.

Nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego słowa gulyás, które oznacza pasterza. Te słowo z kolei wzięło się z wyrazu gulya co oznacza stado bydła. Co ciekawe na Węgrzech danie to równie często serwuje się jako zupę, o której zapewne nie raz słyszeliście.

Jako, że ostatnio jest moda na kasze (i bardzo dobrze, nie dość, że smaczne to do tego bardzo zdrowe) zachęcam was do wypróbowania tego przepisu. Kiedy następnym razem będziesz chciał sięgnąć po fix do gulaszu, przypomnij sobie o tym przepisie, a gwarantuje, że już nigdy nie kupisz żadnego gotowego gulaszu w proszku (bo po prostu nie jest on tak smaczny).

Gulasz

ilość porcji: 4

 

Wskazówki

  • Zawiesina to mieszanina mąki i zimnej wody. Do mąki dodajemy pomału wody cały czas ją mieszając aby nie porobiły się grudki.
  • Jeżeli podczas robienia zawiesiny lub wlewania jej do sosu porobiły się grudki to nic straconego. Przelej taką mieszaninę przez sitko o drobnych oczkach. Przelewaj ją partiami, cały czas mieszając.
  • Dodając suszone zioła do potrawy rozetrzyj je w dłoniach. Uwolnią wtedy cały swój aromat.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 650 ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 czubate łyżki mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy, następnie kroimy w kostkę o wymiarach 1-2x-1-2 cm.
  2. Pokrojone mięso oprószamy, solą, pieprzem i jedną łyżeczką słodkiej papryki.
  3. Cebulę, myjemy, obieramy, kroimy w półplasterki.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli.
  5. Do cebuli dodajemy przyprawione mięso i smażymy aż się lekko przyrumieni. Przekładamy wszystko do garnka.
  6. Podsmażoną cebulę i mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pozostałą słodką paprykę, ostrą paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie garnek przykrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie
  7. Z mąki sporządzamy zawiesinę (więcej o zawiesinie powyżej we wskazówkach). Mieszając sos wlewamy zawiesinę. Pamiętajmy o tym aby cały czas mieszać po to by zapobiec grudkom,
  8. Cały czas mieszając, gotujemy sos jeszcze przez chwilę na średnim ogniu.
  9. Zdejmujemy z gazu i dodajemy majeranek.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna S.

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze 🙂 Ten wygląda wyjątkowo smacznie 🙂

Zeszyt z przepisami

Wygląda smacznie i do tego bardzo ciekawy opis. Pozdrawiam.