Poniższe danie to pyszna propozycja na wykorzystanie regionalnego produktu jakim jest oscypek. Jeśli macie do niego dostęp koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sprawdzi się jako śniadanie, kolacja lub po prostu przystawka na przyjęciu. Możecie je wykonać na dwa sposoby. W postaci grzanek tak jak, lub przekrawając półbagietkę na pół tworząc zapiekanki. Koniecznie zakupcie również słoiczek żurawiny i podajcie razem z nią grzanki.
Do grzanek podałam świeży szpinak polany sosem winegret miodowym (przepis na sos znajdziecie tutaj). Zamiast niego można również wykorzystać rukolę. W takim połączeniu grzanki będą smakować znakomicie.
Grzanki z oscypkiem – przepis
ilość porcji: 8 grzanek
Składniki
- 1 półbagietka
- 3/4 dużego oscypka
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- Konfitura z żurawiny do podania
Sposób przygotowania
- Bagietkę pokrój na 8 kromek.
- Oscypka pokrój na 8 plastrów.
- Na bagietce ułóż plaster szynki (jeśli jest za duża poskładaj ją), a na to plaster oscypka.
- Grzanki ułóż na blaszce i piecz w temp 200° przez ok. 8 minut.
- Grzanki podawaj z konfiturą z żurawiny.
Smacznego!
pyszna przekąska
Mniam 🙂