Lubicie zapiekanki ziemniaczane? Niestety przepisy na to pyszne danie często są pełne kalorii. Śmietana i tłusty boczuś nie sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. Jeśli lubicie zapiekanki ziemniaczane, a jednocześnie dbacie o to co jecie to mam dla Was świetną alternatywę jaką jest FIT zapiekanka ziemniaczana.
FIT modyfikacja zapiekanki ziemniaczanej
Zapiekanki obiadowe zawierają w sobie sosy, które spawają wszystkie składniki w całość. W przypadku zapiekanek ziemniaczanych jest to zazwyczaj śmietana. Niestety śmietana to produkt pełen tłuszczu (tak przy okazji z tego względu pod względem żywieniowym powinniśmy traktować ją jako źródło tłuszczów, a nie nabiał), a co za tym idzie kalorii. Dlatego jeśli chcemy stworzyć FIT alternatywę dla tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej musimy ją czymś zastąpić. Dobrze w tej roli sprawdzi się gęsty jogurt naturalny. Szukając takiego jogurtu w sklepach wybierajcie te z dopiskiem „gęsty” lub sięgnijcie po jogurt grecki 0%.
FIT zapiekanka ziemnaczana nie ma żadnych dodatków smażonych takich jak np. boczuś, który jest w niemal każdym przepisie na zapiekankę ziemniaczaną. Zamiast niego mamy pełno warzyw cebulowatych. Dzięki ich wyrazistemu smaku całość nie jest mdła.
Kolejna fit modyfikacja to ser. Zamiast żółtego sera dodałam do farszu mozzarelle, która jest mniej kaloryczna.
Na co zwrócić uwagę przygotowując zapiekankę?
Przed przygotowaniem zapiekanki należy lekko podgotować ziemniaki. Niestety czas gotowania ciężko jest określić. W przepisie podany jest orientacyjny zakres czasu, ale i tak trzeba to samemu kontrolować ponieważ dużo zależy od wielkości ziemniaków jakie macie. Z tego powodu zapiekanka ziemniaczana może sprawić problem osobom początkującym w gotowaniu.
Kolejna kwestia to woda zbierająca się na dnie naczynia. Podczas pieczenia pod wpływem temperatury wydziela się ona z jogurtu. Warto o tym wiedzieć przygotowując zapiekankę aby uniknąć przykrego, niepotrzebnego rozczarowania. Z powodu tej gromadzącej się wody po wyłączeniu piekarnika zapiekankę należy pozostawić w nim na 10 minut, aby lekko przestygła, a całość się zestaliła.
FIT zapiekanka ziemniaczana – przepis
ilość porcji: 6
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1 mozzarella
- 2 duże kubeczki GĘSTEGO jogurtu (np. grecki 0%)
- 1 szalotka (można zastąpić czerwoną cebulą)
- 1 por (część bez liści)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
- Wlej wodę do dużego garnka, dodaj 1/2 łyżeczki soli, przykryj i poczekaj aż się zagotuje.
- W między czasie obierz ziemniaki. WAŻNE ziemniaków nie kroimy na mniejsze kawałki ponieważ później nie będzie można ich pokroić w plastry. Można ewentualnie przekroić je na pół. Po obraniu ziemniaki należy dokładnie umyć.
- Do gotującej wody dodaj ziemniaki. Przykryj garnek i gotuj na dużym/średnim ogniu w zależności od potrzeb. Kontroluj ten proces bo woda podczas gotowania ziemniaków lubi uciekać 🙂 Gdy woda się ponownie zagotuje zmniejsz płomień i gotuj je ok. 10 minut. Ziemniaki powinny być podgotowane, ale nie ugotowane. Małe ziemniaki mogą wymagać krótszego czasu gotowania. Gotowe ziemniaki zostaw do lekkiego przestygnięcia.
- W między czasie przygotuj farsz. Umyj pora, szalotkę, obrane ząbki czosnku oraz szczypiorek. Pora pokrój w pół plastry, szalotkę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa włóż do jednej miski. Następnie posiekaj drobno szczypiorek. Połowę dodaj do pora i szalotki, a drugą połowę zostaw do dekoracji.
- Mozzarelle odlej z zalewy i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie dodaj do pokrojonych warzyw.
- Do warzyw i mozzarelli dodaj gęsty jogurt, tymianek, gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne lub blachę posmaruj olejem, a następnie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Lekko przestudzone ziemniaki pokrój w plastry o grubość 0,5 cm. Ziemniaki podczas krojenia mogą przyklejać się do noża dlatego warto posmarować go lekko olejem np. przy pomocy nasączonego ręcznika papierowego.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóż pokrojonymi w plastry ziemniakami. Następnie posmaruj farszem z pora i jogurtu. Układaj na przemian warstwy do momentu skończenia się wszystkich składników. Naczynie przykryj pokrywką.
- Do rozgrzanego piekarnika włóż naczynie żaroodporne. Przez pierwsze 20 minut zapiekankę piecz pod przykryciem. Następnie piecz ją bez przykrycia przez kolejne 20-30 minut.
- Po upieczeniu zapiekanki wyłącz piekarnik i pozostaw w nim zapiekankę ziemniaczaną na 10 minut.
- Pokrój zapiekankę na porcje i udekoruj szczypiorkiem.
Smacznego!
FIT zapiekanka ziemniaczana świetnie smakuje w towarzystwie miksu sałat polanego sosem winegret (przepis na sos winegret znajdziesz tutaj)
Chętnie spróbuję zrobić. Chodzi za mną taka zapiekanka, ale diety trzeba pilnować 😀