Fit zapiekanka makaronowa z cukinią to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Idealnie sprawdzi się w sezonie letnim kiedy to cukinia smakuje najlepiej. Całość została oblana sosem pomidorowym i podana z mini pulpetami z mięsa indyka. To musi być udane połączenie!
Fit modyfikacja posiłku
Zapiekanki jako propozycja obiadowa nie kojarzą się raczej z fit posiłkiem. Zastosowałam więc parę modyfikacji dzięki, którym mogą się nią cieszy osoby na diecie odchudzającej oraz wszystkie fit świry.
Jako bazę wykorzystany został makaron pełnoziarnisty. Ma on większą zawartość błonnika pokarmowego dzięki czemu syci na dłużej niż ten tradycyjny z mąki oczyszczonej.
Sos, który łączy całość stanowi passata z dodatkiem jajka. Sos pomidorowy jest niskokaloryczny, a jajko podczas temperatura się ścina więc pozwala nam na spojenie całości. W zapiekankach często dodaje się jako składnik łączący ser żółty. Ja go pominęłam ponieważ jest dość kaloryczny, ale nie wyłączaj jeszcze tego przepisuj. Chyba skoro tu jesteś zgodzisz się ze mną, że cukinia i pomidory to niezwykle aromatyczne i pyszne warzywa. Lubiane raczej przez większość ludzi w Polsce. Myślę, że dobrze rekompensują brak sera.
Fit zapiekanka makaronowa z cukinią zawiera w sobie pulpety z indyka. Wymiennie możesz przygotować je z mięsa z kurczaka. Mięso drobiowe jest mniej kaloryczne od czerwonego. Szczególnie jeśli wybierzesz filet o niskiej zawartości tłuszczu. Mięsa nie obsmażamy wcześniej. Układamy na zapiekance i pieczemy razem z pozostałymi składnikami.
Zapiekankę po wyporcjowaniu polać odrobiną oliwy. Świetnie podkreśli smak całości oraz dostarczy nam zdrowych tłuszczów.
Posól wcześniej cukinię
Cukinię jeśli wykorzystujemy ją do pieczenia warto wcześniej posypać solą. Zjawisko osmozy sprawi, że wycieknie z niej sok. Dzięki temu po upieczeniu będzie ona chrupiąca. Dodatkowo zapiekanka nie podejdzie wodą.
Fit zapiekanka makaronowa z cukinią
ilość porcji: 4 porcje
Składniki
-
- 3 średnie cukinie
- 320 g makaronu świderki pełnoziarnistego
- 700 g passaty
- 2 jajka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa (jeśli nie używasz papieru do pieczenia)
Składniki na pulpety
-
- 400 g mięsa mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka oregano
Do podania
-
- Oliwa
- Natka pietruszki, posiekana
Sposób przygotowania
1. Nastaw wodę na makaron i posól ją. Gdy zacznie się gotować wrzuć makaron i gotuj na al dente ok. 10 minut. Po ugotowaniu odcedź.
2. W między czasie pokrój cukinię w plastry o grubości 1 cm. Młode cukinie i te o ładnej skórce nie trzeba obierać. Po pokrojeniu cukinię lekko oprósz solą i odstaw na 20 minut w misce.
3. Przygotuj sos pomidorowy. Do passaty dodaj słodką paprykę, bazylię, kmin rzymski, przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku, oraz sól i pieprz. Wymieszaj i jeśli trzeba dopraw. Następnie w osobnej misce dokładniej rozkłóć jajka i wlej do sosu. Całość ponownie wymieszaj.
4. Odlej wodę z miski z cukinią. Jeśli chcesz możesz ją opłukać z soli.
6. Przygotuj pulpety. Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem, kminem i oregano, a następnie uformuj małe pulpety. W celu ułatwienia formowania pulpetów warto przygotować sobie małą miseczkę z wodą i przed każdym formowaniem zanurzać w niej dłonie.
5. Naczynie lub blachę posmaruj olejem rzepakowym lub wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwy zapiekanki: połowa plastrów cukinii, połowa makaronu, połowa plastrów cukinii, połowa makaronu. Całość zalej sosem pomidorowym, a następnie ułóż pulpety.
6. Zapiekankę piecz w 180 C° przez 30-40 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw na 10 minut a następnie krój. Przed krojeniem warto zdjęć pulpety ponieważ „uciekają” 🙂
8. Po wyporcjowaniu polej odrobiną oliwy i posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznie to wygląda 😊
Smaczny obiadek!
smakowicie wygląda 🙂
Bardzo lubię takie dania w lecie, szczególnie z cukinią 🙂
Mi by smakowało, ale mężowi już nie.
[…] Jeśli lubicie dania z pulpetami koniecznie sprawdźcie Fit zapiekankę makaronową z pulpetami […]