Eksperymenty ze zdrowymi przepisami na desery bardzo mi się spodobały. Po cieście owsianym przyszedł czas na fit muffinki z mąki żytniej.
Bardzo lubię muffinki ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu. Można je w dowolny sposób modyfikować. Ja moje muffinki wzbogaciłam o mus brzoskwiń, ale może to być każdy inny owoc. Dojrzałe brzoskwinie dodają słodyczy ciastu. Oprócz brzoskwiń smaku słodkiego całości nadaje erytrytol.
Uwielbiam dodawać do deserów aromatycznych przypraw dlatego w moim cieście nie mogło zabraknąć cynamonu. Jeżeli za nim nie przepadacie możecie pominąć ten składnik
Wskazówki
- Blendera używaj tylko do schłodzonych potraw ponieważ blendowanie gorących potraw sprzyja tępieniu się ostrzy.
Fit muffinki z mąki żytniej z musem brzoskwiniowym
ilość porcji: 14 muffinek
Składniki na ciasto
-
- 2 szklanki mąki żytniej typu 720
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki erytrytolu
Składniki na mus
-
- 4 brzoskwinie
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
1. Brzoskwinie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na małą kostkę.
2. Pokrojone brzoskwinie wrzuć na patelnię, dodaj wody oraz soku z cytryny. Całość duś pod przykryciem, czasami mieszając ok. 20 minut.
3. Brzoskwinie zostaw do przestygnięcia, a następnie zbenduj je.
4. Do miski wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
5. W drugiej misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko oraz olej i dokładnie wymieszaj. Zawartość przelej do miski z suchymi składnikami,a następnie całość wymieszaj.
6. Przygotuj foremki do muffinek. Do każdej z nich nałóż po 2 łyżki masy na muffinki, następnie dodaj 1 łyżeczkę musu brzoskwiniowego i ponownie nałóż masę na muffinki tak aby sięgała do 3/4 foremki.
7. Muffinki piecz w 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!
Jak ładnie wyrosły, zawsze mam obawy, że używając żytniej mąki zrobi się zakalec 🙂
Całkiem zrozumiała obawa 😀 Nie bez znaczenia podałam typ mąki. Niższe typy sprawdzą się bardziej do ciast, a wyższe jak mąką żytnia 2000 do chlebów 🙂
Bardzo zdrowe, idealne również na śniadanie 🙂
Mus brzoskwiniowy – pycha!☺
Uwielbiam muffiny:)
Wspaniałe muffinki 🙂 mus brzoskwiniowy stanowi ciekawy dodatek 🙂
Świetne babeczki 🙂
Bardzo apetyczne 🙂
[…] wypieków polecam inne słodziki np. ksylitol lub erytrytol (wypróbujcie przepis na moje fit muffinki z dodatkiem erytrytolu) albo stewie w proszku. Stewia w proszku jest zazwyczaj mieszana z erytrytolem, który maskuje jej […]
koniecznie muszę takie zrobić
Mmmm, na pewno są pyszne. Już dawno nie piekłam muffinek 🙂