Filety z kurczaka nadziewane serem i warzywami

nadziewane filety z kurczaka

Filety z kurczaka nadziewane serem i warzywami, to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te aromatyczne i soczyste danie z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i znajomych.

Przepis jest banalnie prosty. Nie musisz bawić się w tłuczenie filetów na płaskie kotlety, zawijanie i zabezpieczanie wykałaczkami. Wystarczy, że pierś z kurczaka natniesz w kilku miejscach wsadzisz w nie ulubione dodatki i gotowe! Z tym daniem poradzi sobie nawet największy amator.

Do filetów przygotowałam również pyszny sos szpinakowy, który jeszcze bardziej urozmaica całe danie. Delikatny smak szpinaku świetnie komponuje się z kurczakiem i nadzieniem z sera camembert oraz warzyw. 

Filety z kurczaka nadziewane serem i warzywami

nadziewane filety z kurczaka
Składniki
  • 4 filety z kurczaka
Składniki na marynatę

W zależności od wielkości filetów, będziesz musiał zmniejszyć lub zwiększyć proporcje na marynatę.

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Składniki do nadziania filetów

Potrzebujesz każdego składnika tyle i ile zrobisz nacięć w filecie

  • Cukinia pocięta na cienkie półplastry
  • Papryka pokrojona na cienkie słupki
  • Cebula pokrojona w cienkie piórka
  • Ser camembert pokrojony w cienkie plastry

 

Składniki na szpinak
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Cebula (ilość, która zostanie ci po przygotowaniu piórek do nadziewania)
  • 5 ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 160 g śmietanki 12 %

+ masło do wysmarowania brytfanki.

Sposób przygotowania
  1. Filety z kurczaka natnij w kilku miejscach. Nie nacinaj ich do końca.

  2. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodką paprykę, bazylię oraz oregano. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie, z każdej strony oraz pomiędzy nacięciami filety z kurczaka. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  4. Cebulę na szpinak pokrój w drobną kostkę.

  5. Czosnek przeciśnij przez praskę.

  6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulkę i zeszklij ją. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę.

  7. Do przesmażonej cebulki i czosnku dodaj mrożony szpinak. Całość przemieszaj i przykryj pokrywką. Raz na jakiś czas podnoś pokrywkę i całość mieszaj.

  8. Gdy bryłki szpinaku się rozpadną, dodaj śmietankę 12 %, sól i pieprz. Całość często mieszając, podgrzewaj przez jeszcze 10 minut.

  9. Brytfankę wysmaruj masłem i wyłóż szpinak.

  10. Wyjmij z lodówki zamarynowane mięso.

    Wyłóż je na deskę. Między każde nacięcie włóż jeden pół plaster cukinii, jeden plaster sera camembert, jeden słupek papryki oraz 2 piórka cebuli.

  11. Każdy filet dociśnij ręką, aby składniki lepiej się trzymały. Następnie przełóż je do brytfanki wyłożonej szpinakiem.

  12. Całość przykryj pokrywką do brytfanki lub folią aluminiową. Piecz od 40 minut do 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

  13. Gdy mięso będzie upieczone wyjmij brytfankę z piekarnika. Filety wyciągnij na talerz.

  14. Pozostały szpinak na brytfance przelej na patelnię. Włącz palnik i często mieszając, redukuj do ulubionej konsystencji sosu.

  15. Gotowym sosem polej filety z kurczaka. Podawaj z makaronem lub ryżem.

TIP: Zamiast polewać filety z kurczaka sosem ze szpinaku, dodaj go do makaronu i podawaj z upieczonym nadziewanym kurczakiem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments