Filety z kurczaka nadziewane serem i warzywami, to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te aromatyczne i soczyste danie z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i znajomych.
Przepis jest banalnie prosty. Nie musisz bawić się w tłuczenie filetów na płaskie kotlety, zawijanie i zabezpieczanie wykałaczkami. Wystarczy, że pierś z kurczaka natniesz w kilku miejscach wsadzisz w nie ulubione dodatki i gotowe! Z tym daniem poradzi sobie nawet największy amator.
Do filetów przygotowałam również pyszny sos szpinakowy, który jeszcze bardziej urozmaica całe danie. Delikatny smak szpinaku świetnie komponuje się z kurczakiem i nadzieniem z sera camembert oraz warzyw.
Filety z kurczaka nadziewane serem i warzywami
Składniki
- 4 filety z kurczaka
Składniki na marynatę
W zależności od wielkości filetów, będziesz musiał zmniejszyć lub zwiększyć proporcje na marynatę.
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Składniki do nadziania filetów
Potrzebujesz każdego składnika tyle i ile zrobisz nacięć w filecie
- Cukinia pocięta na cienkie półplastry
- Papryka pokrojona na cienkie słupki
- Cebula pokrojona w cienkie piórka
- Ser camembert pokrojony w cienkie plastry
Składniki na szpinak
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Cebula (ilość, która zostanie ci po przygotowaniu piórek do nadziewania)
- 5 ząbków czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 160 g śmietanki 12 %
+ masło do wysmarowania brytfanki.
Sposób przygotowania
- Filety z kurczaka natnij w kilku miejscach. Nie nacinaj ich do końca.
- Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodką paprykę, bazylię oraz oregano. Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie, z każdej strony oraz pomiędzy nacięciami filety z kurczaka. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Cebulę na szpinak pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulkę i zeszklij ją. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Do przesmażonej cebulki i czosnku dodaj mrożony szpinak. Całość przemieszaj i przykryj pokrywką. Raz na jakiś czas podnoś pokrywkę i całość mieszaj.
- Gdy bryłki szpinaku się rozpadną, dodaj śmietankę 12 %, sól i pieprz. Całość często mieszając, podgrzewaj przez jeszcze 10 minut.
- Brytfankę wysmaruj masłem i wyłóż szpinak.
- Wyjmij z lodówki zamarynowane mięso.
Wyłóż je na deskę. Między każde nacięcie włóż jeden pół plaster cukinii, jeden plaster sera camembert, jeden słupek papryki oraz 2 piórka cebuli.
- Każdy filet dociśnij ręką, aby składniki lepiej się trzymały. Następnie przełóż je do brytfanki wyłożonej szpinakiem.
- Całość przykryj pokrywką do brytfanki lub folią aluminiową. Piecz od 40 minut do 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
- Gdy mięso będzie upieczone wyjmij brytfankę z piekarnika. Filety wyciągnij na talerz.
- Pozostały szpinak na brytfance przelej na patelnię. Włącz palnik i często mieszając, redukuj do ulubionej konsystencji sosu.
- Gotowym sosem polej filety z kurczaka. Podawaj z makaronem lub ryżem.
TIP: Zamiast polewać filety z kurczaka sosem ze szpinaku, dodaj go do makaronu i podawaj z upieczonym nadziewanym kurczakiem.