Przygotowując potrawy nie tylko ważny jest ich smak ale również estetyka podania. W deserach oraz różnych kolorowych drinkach najlepszym sposobem na dekoracje jest użycie świeżych owoców. Świetnie nadają się do tego pomarańcze i to dzisiaj się na nich skupie. Przedstawiam fotorelacje w której krok po kroku pokazane jest filetowanie pomarańczy.
Na czym polega filetowanie pomarańczy i po co to robić?
Filetowanie pomarańczy polega na pozbyciu się białych błonek tzw. albedo. To ona odpowiedzialna jest za gorzki posmak pomarańczy, który niekoniecznie jest mile widziany w potrawach, szczególnie w słodkich deserach.
Z drugiej strony błonki pomarańczy zawierają sporo witamin i błonnika pokarmowego korzystnych dla naszego zdrowia. Jeśli traktujemy pomarańcze jako przekąskę i biała skórka nie przeszkadza nam w jej konsumpcji to nie warto się jej pozbywać. Jeżeli jednak gorzki posmak ma być przyczyną dla której rezygnujemy z ich spożycia lub wykorzystania to wtedy warto się jej pozbyć. Owoce w każdej postaci są mile widziane w diecie.
Co jest potrzebne do filetowania pomarańczy?
Nie licząc oczywiście pomarańczy, do filetowania potrzebujecie koniecznie ostrego noża. Najlepiej o dużym ostrzu. Przyda się również deska do krojenia oraz miska nad którą warto przeprowadzić cały proces filetowania. Podczas wykrajania cząsteczek wycieknie sporo soku z pomarańczy. Robiąc to nad miską po pierwsze unikniecie zbędnego bałaganu w kuchni, a po drugie tak uzyskany sok możecie użyć jako dodatek do deseru, owsianki, herbaty lub po prostu wypić 🙂
Do czego użyć pomarańczy bez błonek?
Pomarańcza pozbawiona błonek będzie stanowiła świetną dekoracje potraw na przyjęciach. Nie tylko tych słodkich. Świetnie komponuje się również z potrawami mięsnymi. Pomarańcze możecie użyć do porannej owsianki, a także sałatek. Owoce cytrusowe świetnie komponują się z sałatką z miksu sałat i kurczaka.
Pomarańcze są również świetnym urozmaicenie deserów czekoladowych.
Filetowanie pomarańczy na początku jest trudne ponieważ cieknący sok nie ułatwia sprawy. Jest to jednak umiejętność, którą można opanować dlatego nie zrażajcie się po pierwszym niepowodzeniu.
super rady
ja jakoś ie mam cierpliwosci 😀
Nawet o tym nie wiedziałam że tak można.
nie takie trudne a fajna dekoracja 🙂
Wygląda, że całkiem prosto się filetuje, ale pewnie trzeba trochę wprawy żeby ładnie wyszło.
Muszę spróbować przy najbliższej okazji 🙂
będę musiała poćwiczyć 🙂
muszę spróbować 😀