Fasolka szparagowa to bardzo popularne warzywo w Polsce. W sezonie letnim często gości na naszych talerzach oraz jest chętnie uprawiana w domowych ogrodach.
Przygotowałam dla was przepis na fasolkę szparagową w ziołach, która stanowi świetną, alternatywę dla pysznej choć niekoniecznie zdrowej fasolki w bułce tartej. W sezonie możecie przygotować ją ze świeżej fasolki, a w zimę spokojnie możecie wykorzystać tą mrożoną. Na pewno urozmaici wasze dania obiadowe.
Mój przepis na fasolkę szparagową inspirowany jest kuchnią włoską. Doprawiłam ją świeżymi ziołami, czosnkiem, oliwą oraz octem balsamicznym. Tak przygotowana będzie nie tylko stanowiła świetny dodatek obiadowy, ale sprawdzi się również jako przystawkach na przyjęciach lub dodatek do grilla.
Fasolka szparagowa w ziołach
Składniki
-
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn, odrobina mięty… cokolwiek do czego macie dostęp się nada, dobrze aby było to kilka rodzajów ziół :))
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
Sposób przygotowania
1. Postaw wodę do gotowania.
2. Fasolkę szparagową umyj, a następnie odetnij niejadalne końce.
3. Wrzuć fasolkę do wrzącej osolonej wody, a następnie gotuj do miękkości.
4. Posiekaj drobno zioła oraz czosnek, następnie razem je wymieszaj, dodaj odrobinę soli i całość jeszcze chwilę siekaj noże.
5. Posiekane zioła i czosnek wrzuć do miski. Następnie dodaj oliwę oraz ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj.
6. Do ugotowanej fasolki dodaj oliwę razem z przyprawami następnie całość wymieszaj.
Smacznego!
Jaki jest wasz ulubiony przepis na fasolkę szparagową? Koniecznie podzielcie się ze mną ze swoim sposobami.
Bardzo lubię fasolkę szparagową w każdej postaci, chętnie wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam 🙂
[…] to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj przygotowuje ją jako dodatek do obiadu np. fasolka szparagowa w ziołach. Ostatnio miałam ochotę na eksperymenty z tym warzywem i powstał makaron z fasolką szparagową […]