Domowe lody Snickers (bez maszynki)

lody snickers

Domowe lody Snickers to idealna propozycja na gorące letnie dni, kiedy marzymy o czymś słodkim i ochładzającym. Połączenie karmelu, czekolady i orzeszków ziemnych w formie lodów, z pewnością zadowoli każdego miłośnika tego kultowego batonika.

Przygotowanie lodów Snickers w domu jest prostsze, niż się wydaje, a efekt końcowy może śmiało konkurować z najlepszymi lodziarniami.

Pokaże Ci, jak krok po kroku stworzyć te przepyszne lody, które staną się hitem w Twoim domu. Przygotujcie swoje miksery i miski, bo czas na prawdziwą lodową ucztę!

Lody Snickers - przepis

Składniki
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 150 g mleka zagęszczonego karmelowego (chodzi o mleko słodzone w tubce np. mleko z kotkiem)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki gumy guar (można ją kupić w sklepach internetowych)
  • 100 g masła orzechowego (ja użyłam z kawałkami orzechów)
  • 50 g gorzkiej czekolady ok. 60 %
  • 2 batoniki snickers
Sposób przygotowania
  1. Gorzką czekoladę drobno posiekaj.

    posiekana czekolada
  2. Posiekaj również oba batoniki snickers.

    posiekany snickers

  3. Do małego garnka wlej połowę ilości mleka zagęszczonego karmelowego podanego w przepisie. Następnie dodaj całość posiekanej czekolady oraz połowę posiekanych batoników snickers.

  4. Przygotuj kąpiel wodną. Weź większy garnek od tego w poprzednim punkcie i wlej do niego wodę, a następnie podgrzej ją na palniku. Następnie włóż mniejszy garnek z mlekiem zagęszczonym i czekoladą. Często mieszając rozpuść czekoladę oraz batoniki snickers w mleku zagęszczonym. Gdy całość się rozpuści, wyjmij mniejszy garnek i zostaw do wystygnięcia.

    rozpuszczanie czekolady i batoników snickers
  5. W małej miseczce wymieszaj gumę guar z cukrem pudrem. Niewielka ilość gumy guar pomoże zapobiegnąć powstawaniu kryształków lodu w gotowych lodach (więcej o tym czym jest guma guar w tym wpisie). 

  6. Śmietankę spulchnij przy pomocy miksera. Ubijaj ją przy pomocy miksera zaczynając od niskich obrotów kończąc na średnich. Podczas ubijania śmietanki, dodawaj do niej małymi porcjami cukier puder wymieszany z gumą guar. Ważne jest, aby śmietanki nie ubić na bitą śmietanę. Moment w którym mikser będzie zostawiał lekkie mazy na masie to znak, aby przestać ją ubijać.

  7. Spulchnioną śmietankę podziel na dwie równe części.

  8. Do jednej połowy śmietanki wlej resztę mleka skondensowanego karmelowego. Zacznij ubijać ją na małych obrotach, dodając partiami masło orzechowe. Mieszaj tylko do momentu aż składniki się połączą. Do masy dodaj resztę posiekanego snickersa i wymieszaj masę już ręcznie przy pomocy łyżki. 
  9. Przygotuj garnek z ostudzoną masą czekoladową. Zacznij ubijać drugą połowę śmietanki na małych obrotach, dodawaj do niej małymi porcjami masę czekoladową. Mieszaj tylko do momentu aż składniki się połączą.

  10. Przygotuj pojemnik do mrożenia lodów. Na przemian wlej do niego obie masy. Zamknij i włóż do zamrażarki.



  11. Wyjmij lody co godzinę i mieszaj. Powtarzaj czynność do momentu aż lody całkiem się zamrożą. Zapobiegnie to powstawaniu kryształków lodu. Mieszaj lody delikatnie, aby w gotowych lodach masy o dwóch kolorach wciąż się odznaczały.

    Gotowe!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments