Domowe lody pistacjowe

domowe lody pistacjowe

Pistacja w 2024 roku podbiła podniebienia wielbicieli słodkości. Rządzi na salonach, a co za tym idzie desery z jej dodatkiem wyprzedają się w mgnieniu oka. Jeśli całkowicie rozumiesz tą modę i kochasz pistacje, a w Twojej ulubionej lodziarni lody pistacjowe znowu zostały wyprzedane, to przychodzę z pomocą. Poznaj przepis na domowe lody pistacjowe, które przygotujesz samodzielnie i to bez maszyny do lodów.

Jak uzyskać piękny zielony kolor w lodach pistacjowych?

Lody pistacjowe charakteryzuje unikalny i wyrafinowany smak, który nie sposób podrobić. Pistacje są wyraźnie orzechowe, ale jednocześnie delikatne i subtelne. Po zmieleniu stają kremową pastą, która świetnie sprawdza się w lodach.

Oprócz smaku charakterystyczną cechą lodów pistacjowych jest niezwykły, naturalny kolor. Zatrzymajmy się chwilę przy tym kolorze. To jaki odcień zieleni uzyskamy w lodach jest zależny od rodzaju pistacji, który użyjemy. Najbardziej powszechne w sklepach są pistacje prażone. Jeśli jednak zależy nam na ładnym zielonym kolorze to niekoniecznie będą dobrym wyborem ponieważ podczas prażenia tracą one trochę swojego koloru. Jeśli zależy nam na ładnej zieleni to lepszym wyborem będą pistacje surowe. Są ciężej dostępne, ale na pewno lody na ich bazie będą ładniej się prezentować.

U mnie sprawdziły się pistacje firmy Targroch. Są obrane z łupinek, więc zaoszczędzi nam to trochę czasu podczas przygotowywania lodów. Jedynie pozostanie nam ściągnięcie brązowej skórki, która znajduje się po zdjęciu łupinek, bezpośrednio na orzechu. Ściąganie tej skórki samo w sobie jest dość czasochłonne, dlatego każdy sposób na przyśpieszenie obróbki wstępnej pistacji jest na wagę złota.

Jeśli nie możesz znaleźć pistacji surowych stacjonarnie, możesz zamówić je z tego linku (link sponsorowany). Ty zamówisz wprost pod swoje drzwi składnik niezbędny, ale trudno dostępny, a ja nie ukrywając tego, otrzymam z zakupu prowizję, która pozwoli mi rozwijać mojego bloga.

Mówiąc o zielonym kolorze lodów pistacjowych, muszę wspomnieć jeszcze jedną rzecz. W przemyśle spożywczym, aby uzyskać piękny zielony kolor, bardzo często stosuje się zielony barwnik, który pozwala na podbicie koloru zielonego. Warto mieć to z tyłu głowy jeśli zależy nam na mega zielonym kolorze.

Domowe lody pistacjowe - przepis

Domowe lody pistacjowe
Składniki
  • 250 g pistacji łuskanych surowych (nie prażonych i nie solonych)
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 200 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki gumy guar
Sposób przygotowania
  1. Wlej do garnka wodę i podgrzej ją. Ma być bardzo gorąca, prawie wrzeć. Podgrzewaj do momentu aż na powierzchni wody zobaczysz małe pęcherzyki powietrza, ale nie dopuszczaj do zagotowania wody. Gdy pęcherzyki pojawią się, ustaw palnik na najmniejszą moc.

  2. Wrzuć pistacje do podgrzanej wody i zostaw na 2-3 minuty.

  3. Wyłącz palnik. Pistacje przecedź przez sito nad zlewem.

  4. Rozłóż bawełnianą ściereczkę i wyłóż na nią pistacje. Następnie zawiń ściereczkę. Powinien powstać pakunek

5. Tak zwiniętą ścierkę pocieraj o dłoń przez ok. 5 minut.

6. Rozwiń ścierkę. Skórka ze znacznej części pistacji powinna zejść. Pozostałą skórkę ściągnij manualnie. Zajmie to sporo czasu, ale efekt jest tego wart. Jeśli zostawisz skórkę to pogorszy ona barwę lodów i może sprawić, że będą nieco gorzkie. 

7. Obrane orzechy wrzuć do blendera kielichowego, dodaj 2 łyżki wody, a następnie zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie to konieczne, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody.

Blender musi mieć wysoką moc, aby poradził sobie ze zmieleniem pistacji. Rób również przerwy podczas blendowania, aby urządzenie się nie przegrzało. Jedna seria powinna trwać ok. 30 sekund. Podczas blendowania pistacje będą osadzać się na ściankach naczynia. Podczas przerw od blendowania spychaj je przy pomocy szpatułki w dół

8. Wymieszaj w misce gume guar z cukrem pudrem. Guma guar musi mieć nośnik w postaci cukru, aby nie powstał z niej glutek w masie. Więcej o tym czym jest guma guar przeczytasz w tym wpisie.

9. Do dużej miski wlej śmietankę 30 %, mleko skondensowane oraz dodaj pastę pistacjową. Całość zmiksuj. Podczas miksowania stopniowo dodawaj gume guar z cukrem pudrem. Masa nie może zostać ubita na bitą śmietanę. Lekko ją napowietrz. Moment w którym na masie będą zostawać lekkie mazy od końcówek miksera to znak, aby przestać miksować.

10. Masę przelej do pudełka do przechowywania żywności i przykryj pokrywką. Włóż do zamrażalnika. Podczas mrożenia wyjmuj lody co pół godziny i mieszaj do momentu całkowitego zamrożenia.

Domowe lody pistacjowe

Jaki jest Twój ulubiony deser z pistacji?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments