Jakiś czas temu publikowałam przepis na pieczoną owsiankę z jabłkami, która idealnie sprawdza się jako śniadanie i deser. Ostatnio poszłam o krok dalej. Upiekłam ciasto, którego bazę stanowią płatki owsiane. Co więcej, jest to ciasto bez cukru oraz bez dodatku mąki pszennej.
Dietetyczne ciasto owsiane to pierwszy przepis na ciasto, który tutaj publikuje. Kiedy rozpoczynałam swoje kulinarne przygody to zaczynałam właśnie od ciast. Później bardziej skupiłam się na wytrawnych potrawach. Ostatnio znowu powróciłam do deserów i zaczęła kombinować z ich zdrowszymi wersjami. Owocem tego jest dietetyczne ciasto owsiane powstałe na bazie przepisu na jogurtowca, którego kiedyś bardzo często przyrządzałam. Ciasto wyszło zbite, wilgotne oraz pięknie wyrosło.
Wiem, że wiele osób wciąż nie jest przekonanych do ciast bez cukru, ale jak nie spróbujecie to się nie dowiecie czy wam smakuje. Zawsze przecież jak nie zasmakuje można kawałek ciasta polać miodem lub tym … no…. cukrem pudrem… (tego ode mnie nie usłyszeliście).
Gorąco jednak zachęcam szczególnie osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowego aby zjeść pierwszy kawałek bez tych „ulepszaczy”. Nie, jeden gryz, nie pozwala na wyrobienie sobie opinii 😉
Wskazówki
- Mąka owsiana to po prostu zmielone płatki owsiane. Jeśli nie masz do niej dostępu możesz zmielić płatki owsiane w młynku do kawy.
- Dodając jajka do potraw należy sprawdzić ich świeżość. Najpierw jajko wybij na talerzyk, a następnie oceń świeżość. Dopiero wtedy dodawaj do potrawy.
- Przed wyciśnięciem soku z owoców cytrusowych warto jej przed tym zrolować chwilę po blacie. Dzięki temu łatwiej będzie wycisnąć sok.
- Banany o wiele łatwiej i szybciej rozgniata się za pomocą tłuczka do ziemniaków niż za pomocą widelca.
Dietetyczne ciasto owsiane
ilość porcji: 8
Składniki
-
- 450 g mąki owsianej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 2 banany
- 10 suszony śliwek
- 1 pomarańcza
- 200 g wiśni
- 100 g porzeczek
- Bułka tarta i olej do posmarowania keksówki
Sposób przygotowania
1. Śliwki pokrój na drobną kostkę.
2. Porzeczki oraz wiśnie umyj. Wiśnie przekrój na pół i wyciągnij z nich pestki.
3. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem. Następnie na tarce o drobnych oczkach zetrzyj z niej skórkę. Po starciu skórki owoc przekrój na pół i wyciśnij sok.
4. Banany obierz i umyj. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie rozgnieć dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca.
5. Jajka wybij do miski następnie ubijaj je przez ok. 4 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodaj rozgniecione banany i całość ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
6. Do ubitych jajek z bananem dodaj olej, jogurt, startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok.
7. Do masy dodaj mąkę owsianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone śliwki. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Masę przelej do keksówki posmarowanej olejem roślinnym oraz obsypanej bułką tartą.
9. Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane owoce. Za pomocą dłoni dokładnie je dociśnij.
10. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 30 – 40 minut (jeśli masz piekarnik bez termoobiegu czas ten może się wydłużyć).
Bardzo fajny pomysł, wypróbuję ☺
Pysznie wygląda, zdecydowanie moje smaki.
Smakowitości:). Serdecznie pozdrawiam. A
fajna propozycja
Jak dla mnie super 🙂
Bardzo lubię takie ciasta 🙂
[…] ze zdrowymi przepisami na desery bardzo mi się spodobały. Po cieście owsianym przyszedł czas na fit muffinki z mąki […]
nie tylko pyszne ale i zdrowe:-)
[…] Uwielbiam dodawać do wypieków płatki owsiane o czym mogliście się przekonać za sprawą przepisu na ciasto owsiane z dodatkiem owoców sezonowych oraz na dyniowe ciasto owsiane . To co odróżnia je od tradycyjnych wypieków z białą mąką […]