Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na przepyszne danie z tortelloni! Jeśli szukacie czegoś, co zachwyci Waszych bliskich, a jednocześnie nie zabierze Wam całego dnia w kuchni, to trafiliście idealnie.
Potrawa ta, jest pysznym połączeniem tortelloni, mięsa mielonego i warzyw. Całość otulona jest kremowym sosem pomidorowo – śmietankowym i zwieńczona ciągnącym się serem mozzarella.
Danie jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Nawet największy amator w kuchni poradzi sobie z nim i z pewnością zachwyci swoich bliskich.
Zapraszam do wspólnego gotowania i odkrywania nowych smaków.
Danie z tortelloni na ciepło
Składniki
- 500 g świeżego tortelloni z nadzieniem ze szpinakiem i ricottą
- 1 łyżka oliwy
- 400 g mięsa mielonego dowolnego (np. z indyka, wołowe, wieprzowe, wołowo-wieprzowe)
- 300 g cukinii
- 140 g papryki
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 g śmietanki 12 %
- 300 g sera mozzarella w kostce
- sól i pieprz do smaku
- 1-3 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Cebule pokrój w drobną kostkę
- Pokrój w małą kostkę cukinie oraz paprykę. Przed pokrojenie papryki usuń gniazdo nasienne i zielony ogonek. Jeśli cukinia ma ładną skórkę nie musisz jej obierać.
- Ser mozzarella zetrzyj na tarce.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Smaż krótko, mięso do kolejnych kroków powinno być jeszcze częściowo różowe.
- Do mięsa dodaj paprykę oraz cukinie. Smaż do momentu aż warzywa będą al dente.
- Wlej pomidory w puszce i śmietankę 12 %. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podgrzewaj do momentu aż całość się zagotuje.
- Do potrawy wrzuć tortelloni. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
- Danie wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz do momentu aż ser się rozpuści.
Gotowe!