Danie z tortelloni na ciepło

danie z tortelloni

Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na przepyszne danie z tortelloni! Jeśli szukacie czegoś, co zachwyci Waszych bliskich, a jednocześnie nie zabierze Wam całego dnia w kuchni, to trafiliście idealnie. 

Potrawa ta, jest pysznym połączeniem tortelloni, mięsa mielonego i warzyw. Całość otulona jest kremowym sosem pomidorowo – śmietankowym i zwieńczona ciągnącym się serem mozzarella. 

Danie jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Nawet największy amator w kuchni poradzi sobie z nim i z pewnością zachwyci swoich bliskich.

Zapraszam do wspólnego gotowania i odkrywania nowych smaków.

Danie z tortelloni na ciepło

danie z tortelloni
Składniki
  • 500 g świeżego tortelloni z nadzieniem ze szpinakiem i ricottą
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g mięsa mielonego dowolnego (np. z indyka, wołowe, wieprzowe, wołowo-wieprzowe)
  • 300 g cukinii
  • 140 g papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 g śmietanki 12 %
  • 300 g sera mozzarella w kostce
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-3 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
  1. Cebule pokrój w drobną kostkę

  2. Pokrój w małą kostkę cukinie oraz paprykę. Przed pokrojenie papryki usuń gniazdo nasienne i zielony ogonek. Jeśli cukinia ma ładną skórkę nie musisz jej obierać.

  3. Ser mozzarella zetrzyj na tarce.

  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę.

  5. Na rozgrzaną oliwę wrzuć mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Smaż krótko, mięso do kolejnych kroków powinno być jeszcze częściowo różowe.

  6. Do mięsa dodaj paprykę oraz cukinie. Smaż do momentu aż warzywa będą al dente.

  7. Wlej pomidory w puszce i śmietankę 12 %. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podgrzewaj do momentu aż całość się zagotuje.

  8. Do potrawy wrzuć tortelloni. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

  9. Danie wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem.

  10. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz do momentu aż ser się rozpuści.

Gotowe!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments