Dzisiaj mam dla was jednogarnkowe (a może jednopatelniowe?) rozgrzewające danie, idealne na jesień i zimę. Podane razem z pieczywem sprawdzi się na kolację, a jeżeli ugotujemy makaron z powodzeniem można je zaserwować na obiad. Potrawa ta idealnie sprawdzi się dla studentów, którym zależy na czasie. Oprócz frankfurterek możecie wykorzystać kiełbasę śląską, parówki i co tam chcecie.
Danie w smaku przypomina leczo, ale jest mniej czasochłonne i zawiera mniej składników co nie oznacza, że nie jest tak samo smaczne.
Danie z patelni z frankfurterkami i pomidorami w puszce
ilość porcji: 3
Składniki
- 8 frankfurterek
- 100 g cebuli
- 300 g papryki czerwonej
- 400 g pomidorów w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej
Sposób przygotowania
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę cebulę.
- Frankfurterki pokrój w skośne grube plasterki.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę
- Rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę, a następnie podsmaż ją na patelni, gdy się zeszkli dodaj pokrojone frankfurterek i całość smaż ok. 5 minut często mieszając.
- Dodaj pokrojoną paprykę i całość smaż jeszcze przez 3 minuty często mieszając.
- Do podsmażonych składników dodaj pomidory w puszce, przeciśnięty prze praskę czosnek i paprykę w proszku. Patelnie przykryj przykrywką. Całość duś około 10-15 minut.
Uwielbiam pomidorki a te w puszcze zawsze dodaję do zapiekanki lub spaghetti ????
Zjadłabym 😉
PurpurowyKsiezyc
Mniami 🙂 Można i z makaronem zjeść takie szybkie danko 🙂
na pewno wypróbuję 🙂
Dla studentów? Ok, spróbuje za rok. xD
Danie super, szybko się robi i w dodatku zdrowsze od kupnego jedzenia, tylko robić 😀