Z tego względu, że tak bardzo spodobał się wam przepis na zupę meksykańską, nadal jesteśmy w klimatach dań sprawdzających się podczas jesieni. Tym razem szybka potrawa, która spodoba się wszystkim nie mającym czasu na gotowanie. Obiecuje, że będzie naprawdę szybko. Przedstawiam przepis na danie z kaszy bulgur z papryką i kiełbaskami drobiowymi.
Podstawę dania stanowi kasza bulgur. Produkt ten pochodzi z Turcji. Jest ona częstym elementem tradycyjnych potraw tureckich. Odkąd odkryłam kaszę bulgur, pojawia się ona bardzo często w moich potrawach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej to koniecznie musicie nadrobić zaległości. Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kaszami.
Pozostałe składnik takie jak papryka czerwona czy kiełbaski drobiowe znajdziecie w każdym supermarkecie. Spokojnie kupicie wszystkie składniki podczas powrotu z pracy, zahaczając o jakikolwiek sklep.
Wskazówki
- Jeśli masz problem z łzawiącym oczami podczas krojenia cebuli wystarczy, że posmarujesz deskę do krojenia niewielką ilością octu.
- W celu łatwiejszego usunięcia łupinki z czosnku, przyciśnij ząbek szerszym (płaskim) bokiem noża.
Kasza bulgur z papryką i kiełbaskami drobiowymi
ilość porcji: 4 porcje
Składniki
-
- 200 g kaszy bulgur
- 2 papryki czerwone
- 4 kiełbaski drobiowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej
Sposób przygotowania
1. Zagotuj w garnku wodę na kaszę bulgur. Dodaj do niej słodką paprykę, zioła prowansalskie, kurkumę oraz sól. Następnie wrzuć kaszę i całość gotuj ok. 20 minut.
2. Cebulę umyj, obierz i pokrój w drobna kostkę.
3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
4. Kiełbaski drobiowe pokrój na plastry.
5. Czosnek umyj, obierz i przeciśnij przez praskę.
6. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć kiełbaski i smaż ok. 4 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
7. Gdy cebula się zeszkli dorzuć paprykę i smaż aż zmięknie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i całość smaż ok. 3 minut.
8. Do kiełbasek z warzywami i koncentratem dodaj ugotowaną kaszę bulgur i całość smaż jeszcze ok. 5 minut cały czas mieszając.
9. Potrawę zdejmij z ognia i dopraw według uznania wcześniej użytymi przyprawami.
Smacznego!
Bardzo lubię takie dania, szybko i smacznie 🙂
pycha:) bardzo moje smaki:)
Uwielbiam tego typu dania, fajny przepis – zawsze gdy tu wpadam, podsuwasz mi jakieś ciekawe pomysły:)
Poza tym patent z octem i cebulą super, muszę przetestować:)
Bardzo mi miło 🙂 Ten paten z octem jako jeden nielicznych z tego typu faktycznie działa 😀 Pozdrawiam!
Bardzo fajny przepis. Potrawa wygląda pysznie i jest szybka do zrobienia. Same zalety 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo fajny przepis, lubię takie dania z kaszy z różnymi dodatkami 🙂